Joyce Ulysses på väg att bli videospel

”James Joyce’s Ulysses is one of the greatest books in literature, and it is also one of the hardest to read. Irish filmmaker Eoghan Kidney is crowdfunding a creative solution to this problem: A virtual reality video game that allows the reader to experience the book as the protagonist.”

Citerat ur ”‘Ulysses’ to become virtual reality game” av Kelly Lawler i USA TODAY, 26 juli 2014.

Som spelare kommer man att vara Stephen Dedalus i Proteus, den tredje delen av boken. Enligt Kidney kommer spelet vara ett nytt sätt att läsa den stora romanen. Förklarar han i en video om tanken med spelet:

As a user of ‘In Ulysses’ walks along a virtual Sandymount Strand, the book will be read to them – they will hear Stephen’s thoughts as they are written – but these thoughts will then be illustrated around the user in real-time using textual annotations, images and links. A user can stop walking (therefore stopping Stephen walking) and explore these illustrations, gaining insight into the book and adding to the enjoyment of it.

Kidney söker pengar till sitt projekt, pengar som bland annat ska användas till mjuk- och hårdvara och till att spela in en uppläsning av texten.

Ola Wihlke

 

2 kommentarer

Under Nyheter

2 svar till “Joyce Ulysses på väg att bli videospel

  1. Ping: Ulysses av James Joyce | Annas Bokbord

  2. Ping: Bloomsday 2015 – Repost Ulysses av James Joyce | Annas Bokbord

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s