Läsning som botar sömnlöshet

Att läsa intressanta texter sent på kvällen kan vara förödande för sömnhygienen (detta ord) och på ett motsvarande sätt kan tråkiga texter vara rena sömnpillret. Tidskriften Paris Review kör en serie texter, Sleep Aid, som är särskilt utvalda för att hjälpa mot sömnlöshet. Den senaste texten i serien tycker vi funkar väldigt bra: ”Alcoholometry”.

Det är ett kapitel ur A Practical Handbook on the Distillation of Alcohol from Farm Products (1907) och det här är kapitlets första stycke:

Alcoholmetry is the name given to a variety of methods of determining the quantity of absolute alcohol contained in spirituous liquors. It will readily be seen that a quick and accurate method of making such determinations is of the very utmost importance to those who are engaged in the liquor traffic, since the value of spirit depends entirely upon the percentage of alcohol which it contains. When alcoholic liquors consist of simple mixtures of alcohol and water, the test is a simple one, the exact percentage being readily deducible from the specific gravity of the liquor, because to a definite specific gravity belongs a definite content of alcohol; this is obtained either by means of thespecific gravity bottle, or of hydrometers of various kinds, specially constructed.

Mycket lovande.

O.W.

 

Lämna en kommentar

Under Notiser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s