BLESS: ”Redactions 18” och ”Blast 1”

Redactions_18_fullcover_flat_tosize_96dpi_web

Redactions: Poetry, Poetics, & Prose 18
Red. Tom Holmes
Prosared. M F Macpherson
2014

BLAST 1 Review of the Great English Vortex
Red. Wyndham Lewis
Förord Paul Edwards
Gingko Press, 2009

Alla nya tidskrifter, kanske särskilt kulturtidskrifter, bär på ett drag av utopism. Och särskilt väl stämmer detta in på de många tidskrifter som sjösattes de första decennierna av 1900-talet och med kopplingar till olika frambrytande ismer. Mer tydligt förknippad med en specifik ism än andra är kanske Wyndham Lewis (1882-1957) kortlivade, men i flera avseenden revolutionerande tidskrift BLAST.

Man hyllade styrkan och kraften i det framväxande maskinsamhället, inte helt olikt futuristerna, och det här är en ganska bra sammanfattning av rörelsens ståndpunkt: ”The New Vortex plunges to the heart of the Present, we produce a New Living Abstraction.”

I  december 1913 skrev Ezra Pound till kollegan William Carlos Williams och beskrev Londons litterära scen som ”The Vortex.” Wyndham Lewis tog över termen och kallade sin blivande litterära och konstnärlig rörelse ”Vorticism”. Man kan säga att Vorticismen fick sitt dop 20 juni, 1914, när första numret av BLAST, som har undertiteln Review of the Great English Vortex, kom ut.

Tidskriften har utövat ett enormt inflytande på litteratur, konst och, inte minst, typografi. När det kom ut måste det ha varit något i stil med när Sex Pistols debuterade med Never Mind the Bollocks, Here’s the Sex Pistols (1977).

Redaktionen på Redactions: Poetry, Poetics, & Prose, hemmahörande i Hattiesburg, Mississippi, har haft den stora vänligheten att skicka ett ex av deras senaste nummer. Det är, vilket framgår tydligt redan av omslaget, ett temanummer med anledning av att det är 100 år sedan BLAST 1 kom ut. Numret, tidskriftens artonde, innehåller även en hel del poesi och en mindre avdelning för recensioner, men vi tycker att höjdpunkterna är texterna om BLAST 1, Vorticismen och dess estetik och ideologi.

Det är ett ganska tunt litet nummer, men tjugoåtta sidor är helt ägnade BLAST, och särskilt roligt är det att man lägger ned en hel del krut på detaljer, som typografin och vorticismens symbol:

Vortex_clean_flat_96dpi_web

Med i redaktören Tom Holmes urval till denna BLAST-hyllning finns texter av Tyrone Hopes, Robert Gibbons, Ed Schelb, John J. Trause, Doug Bolling, Greg Bachar, Mark Antliff, Scott W. Klein, Charles Sumner och David Lloyd. Typsnittet är genomgående Blake Stephensons Grotesque Nr. 9. Över ett uppslag har man till och med lekt med originalets BLAST/BLESS, typ ogilla/gilla. Under den första etiketten hittar man exempelvis ”Banana-flavored candy”, ”Selfies” och ”Fracking”. Och under den andra exempelvis ”The great MAGENTA cover’d opusculus” (Ezra Pounds smeknamn på BLAST 1), ”Selfies” och ”John, Paul, George, and Ringo”.

Men BLAST 1, som är stor till formatet och iögonenfallande, är också ett estetiskt objekt i sig, ett konstverk:

Ett original kostar antagligen skjortan, men Gingko Press gjorde en reproduktion/faksimilutgåva 2009: BLAST 1. Review of the Great English VortexDen är välgjord i rejält papper och kostar inte mer än ett par hundra kronor. Det introducerande förordet av Paul Edwards är dessutom riktigt bra.

Är du fortfarande inte övertygad om att BLAST 1 är en av världens coolaste tidskrifter? Du kanske ändrar dig om du får reda på att den finns med på David Bowies lista med hans 100 favoritböcker?

Ola Wihlke

 

2 kommentarer

Under Artiklar, Recensioner

2 svar till “BLESS: ”Redactions 18” och ”Blast 1”

  1. Reblogga detta på The Line Break och kommenterade:
    Bear Books reviews BLAST 1 and Redactions 18 (a 100th anniversary tribute to BLAST). It’s in German, but your browser should be able to translate.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s