”Jazz är kanske det mest korkade någon kommit på”

Via Wikimedia Commons

Via Wikimedia Commons

En artikel i New Yorker, “Sonny Rollins: In His Own Words” har fått många läsare att koka av ilska. Det kanske inte är så konstigt eftersom den handlar om en av jazzens kolosser och innehåller påståendet “jazz might be the stupidest thing anyone ever came up with”. Artikeln var emellertid menad som satir, författaren Django Gold (inte påhittat) skriver vanligtvis för satirsajten The Onion. Artikeln är skriven så att man ska uppfatta det som om åsikterna är Sonny Rollins egna, vilket borde göra att satiren är ganska uppenbar.

En motsvarighet skulle kanske vara att skriva en Eric Clapton-artikel med påståendet att elgitarren förmodligen är det allra dummaste mänskliga påfundet?

Rollins har svarat på Golds artikeln och menar att artikeln skulle ha funkat perfekt i humortidskriften MAD, som han gillar, men att det blev väldigt fel när den publicerades i New Yorker – de finns dessutom anledning att tro att en mycket stor majoritet av tidskriften läsare gillar jazz. Rollins fattade alltså att det var humor, men blev ändå sårad.

Det inte minst märkliga i den här historien är att Justin Moyer i Washington Post har hakat på Django Gold med “All that Jazz Isn’t All that Great,” som dissar en stor del av jazzen, men inte är satir.

Man kanske kan tycka att jazzen inte är helig och att det står var och en fritt att tycka att jazz är både urtråkig och jobbig, men frågan får antagligen en särskild laddning eftersom jazzen allmänt betraktas som ett av den afro-amerikanska kulturens allra mest värdefulla bidrag till den amerikanska kulturen, kanske till och med något av det bästa den amerikanska kulturen någonsin uppnått. Det här är en spellista som vi tycker talar för det: ”Sonny”.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s