Bättre läsförståelse om man läser pappersbok än om man läser på skärm

Enligt en undersökning, och det är väl inte den första i sitt slag, förstår man texter bättre om man läser gamla hederliga pappersböcker än om man läser på skärm. Studien är genomförd vid Stavangers universitet – man lät två grupper läsa samma text med förmedlade med olika medium. De som hade läst på papper var sedan bättre på att svara på frågor om texten.

En del av studien, som citeras i Galleycat, ger en lite luddig förklaring till fördelen med pappersböcker:

This perceptible, direct experience gives you a mental map of the entire text. The brain has an easier task when you can touch as well as see. Previous research has demonstrated that a mental map is particularly important if the text is long. Lengthy texts call for quicker navigation. You need to be able to leaf back and forth through different parts of the text to see, review and comprehend relationships and contexts.

Men det verkar vara en gedigen studie, och pappersbokens fysikalitet är ju intuitivt tilltalande. Forskarna hävdar till och med att det är ett misstag att byta ut läroböcker mot läsplattor och datorer i skolorna. Längre artikel om studien. Och det ska tydligen inte spela någon roll vilken genre man läser, fenomenet är enligt studien generellt.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s