Foto: James Ostrers sockerchock på Gazelli Art House i London

Fotografen James Ostrer har tagit en serie märkliga och tvetydiga fotografier, som han ställer ut under titeln Wotsit All About Gazelli Art House i London fram till 14 september. Fotografierna föreställer personer som har blivit insmetade i allt sött och dessertaktigt man kan tänka och sedan dekorerade med ännu mer sötsaker och sånt som vi vanligtvis förknippar med fredagsmys.

Fotona är exceptionellt effektfulla, eftersom de också är väldigt visuellt tilltalande. När man tittar på dem kan man flera gånger pendla mellan att njuta av dem och fyllas med avsmak och äckel. Det är nästan svårt att inte tolka bildserien som en kommentar till vår masskonsumtion av industriellt producerad mat, i synnerhet sådant som ligger utanför de obligatoriska inslagen på en välbalanserad kostcirkel.

Men jag tycker att bilderna är djupare än så, att de har en existentiell klangbotten, och väcker frågor om vår civilisation och vad det egentligen innebär att vara civiliserad. Motiven på vissa foton har drag av afrikanska masker eller kanske snarare pastischer på afrikansk och annan traditionell konst. Det finns också en glidning mellan det mänskliga och det djuriska/förtingligande i fotografierna, som gör dem djupare än de först kan verka.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s