Kort om bokautomater

vending006 (1)”Maskinerna är våra vänner / utan dom inget paradis / maskinerna är våra vänner / naturligtvis”
– Kjell Höglund

Det kanske är sant att allt inte var bättre förr, men det gjordes fantastiska automater. Det finns fortfarande automater, som man kan köpa det mesta ifrån, som cupkakes och iPad, men just bokautomaten verkar ha haft sin storhetstid under efterkrigstiden. Då boken fortfarande var lätt att associera med framtiden.

Bokautomaten på fotot är definitivt en av de stiligaste vi kunnat hitta. Fotot fanns med i en tweet som mer allmänt handlade om automater, men vi kan tyvärr inte spåra källan. Skriv gärna om berätta om du känner till den eller, av någon outgrundlig anledning, skulle hitta den.

BookRiot (“The Library Vending Machine“) har skrivit om den första dygnetruntöppna bokautomaten på bibliotek, dessutom med en länk till ett YouTube-klipp. Det är en utmärkt idé men vi är mest intresserade av vintagemaskiner. Vi skulle vilja samla foton på gamla klassiska bokautomater.

John Geoghegan har skrivit en bra kort historik över bokautomaten i The Huffington Post: “A Brief History of Book Vending Machines“. Historiskt sträcker den sig ända tillbaka till 1822 och omfattar exempelvis även den klassiska Penguincubator (1937). Vi tar tacksamt emot tips på andra bilder av och texter om bokautomater.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s