Recension: ”Haute Dogs” av Russell van Kraayenburg

978-1-59474-675-8Russell van Kraayenburg
Haute Dogs – recepies for delicious hot dogs, buns, and condiments
Quirk Books

Jag vet inte om jag minns rätt men jag har för mig att jag i min ungdom vaknade upp väldigt bakfull en gång i min lägenhet. Jag låg utslagen på sängen med ytterkläderna på och i innerfickan låg… en halväten tunnbrödsrulle. Annars är de flesta av mina minnen av varmkorv väldigt positiva – varmkorv på barnkalas, varmkorv från gubbe med låda på magen, varmkorv på fotbollsderby och varmkorv efter fest- eller klubbkväll.

Men varmkorv behöver inte bara vara ensidig bukfylla, det blir väldigt tydligt när man läser korvfantasten Rusell van Kraayenburgs underbara Haute Dogs. Det är en mycket inspirerande bok som frestar med recept som speglar den amerikanska varmkorvens fantastiska mångsidighet, eller vad sägs om ”red hots, frankfurters, foot-longs, hotshots, tube dogs” eller ”dachshund sandwiches”.

Det där är bara en indelning, sedan har vi alla de regionala varianterna: The New York Style Hot Dog, Coney Island Dog, The Chicago Dog, Kansas City Dog, Texas Hot Dog, Montreal Steamie och många många fler, alla med sina speciella såser och tillbehör.

Och inte nog med det, van Kraayenburg har även gjort internationella utblickar och vad hittar vi bland de utländska godsakerna, jo, den svenska… tunnbrödsrullen, även om den kallas Swedish Shrimp Dog. Med i urvalet finns också bland annat tyska, franska, tjeckiska, sydafrikanska, japanska och thailändska varianter.

Red Snapper

Red Snapper

Boken börjar med grunderna, som kan verka nog så enkla, men som i detalj går igenom allt från råvaror till olika sätt att tillaga korven på. Brödet, det är inte heller oviktigt. För att inte tala om all topping, såser och tillbehör.

van Kraayenberg skriver enkelt, okonstlat och mycket entusiasmerande om sin favoriträtt och jag har en känsla av att han snabbt skulle kunna bli miljonär om han tog sin korvkultur till Stockholm, Söder eller Kungsholmen kanske, och började kränga Red Snappers, Michigan Dogs och Corn Dogs.

För att få en översikt – van Kraayenburg berättar om sin vurm för varmkorven, han berättar anekdotiskt om dess historia, om grunderna, som sagt, och sedan följer de fyra huvudnumren: ”American Classics”, ”Modern American Dogs”, ”South and Central American Dogs” och ”European, African and Asian Dogs”.

New York Style Hot Dog Picture_pg29[1]

The New York Style Hot Dog

Längst bak i boken hittar man recept för den riktige entusiasten, om man vill baka bröden och stoppa korvarna själv. Mycket viktigt, för att det ska vara haute dogs, är givetvis topping, tillbehör och såser. Också dem finns det idéer och recept till.

Det kanske börjar bli dags att slänga den där äckliga surdegen och börja på nästa trend – riktigt vällagade amerikanska hot dogs? Haute Dogs är hursomhelst en väldigt fin matbok, välskriven och välgjord, och, framför allt, väldigt inspirerande. Inga konstigheter. Perfekt present.

Förlaget, Quirk Books i Philadelphia, gör väldigt trevliga böcker, lite udda, som namnet antyder, och med en massa kunnande, värme och humor. Från dem har vi även fått Horrorstören skräckroman som utspelar sig på ett gigantiskt möbelvaruhus, där man kan köpa möblerna billigt i platta paket och sedan montera dem själv. Det är inte IKEA, det är bara fiktion. Men Horrorstör, av Grady Hendrix, ser exakt ut som en möbelkatalog, ja hela utförandet påminner om en möbelkatalog. Vi hoppas kunna recensera den om några dagar.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s