Recension: ”Illustration now! 5”

Illustration_Now!_Vol_5_cover[1]

Illustration now! 5
Red. Julius Wiedemann
Taschen

För inte många år sedan var det många som såg pessimistiskt på illustrationens framtid. Man trodde att illustratörens roll skulle undermineras helt av datorerna. Så har det emellertid inte blivit, enligt redaktörerna till tegelstenen Illustration now! 5 är vi snarare mitt uppe i en guldålder, aldrig tidigare har det gjorts och publicerats så många illustrationer som idag.

Den heter Illustration now! 5 men det är i själva verket åttonde gången det här kompendiet kommer ut. Under ett decennium har serien kommit ut och nummer fem är en tung pjäs som gör anspråk på att samla dagens bästa illustratörer, 150 stycken, som representerar sammanlagt 30 länder.

2[1]

Gregory Manchess, Above the Timberline, 2009

Alla sorters samtida illustrationer, teckningar, målningar, serier etcetera. De flesta stilarna och teknikerna finns samlade i den här utpräglat mångsidiga boken. Det är en blandning av personliga arbeten och projekt gjorda på uppdrag av exempelvis Nike, New Yorker och Vogue.

Huvudredaktören, Julius Wiedemann, har skrivit en kort och väldigt optimistiskt förord, men det är den andra redaktören, Steven Heller, som försöker sig på att spåra trender inom dagens illustration. Det är svårt, eftersom en tydlig trend är mångfald.

mi_illustration_now_5_06[1]

Marc Burckhardt, Monstrum Marinum, 2012

Men Heller menar att en mycket stor del av den samtida illustrationen präglas av NeoNarrative-ism eller, med ett mer vanligt uttryck, storytelling, som ju också är ett favoritkoncept inom dagens konstvärld:

”The current crop of NeoNarrative illustration is not about making agressive conceptual ‘statements,’ rather the current trend is for witty visual storytelling […] that combines representational, impressionist and expressionist methods – all in one or measured amounts.”

mi_illustration_now_5_05[1]

Jonathan Bartlett, Tweed Run, 2012

Det är inte något helt nytt, påpekar Heller, men storytelling är en stark trend menar han. Texten avslutas med en lista med 13 nästan självförklarande begrepp som han tycker präglar den samtida illustrationen. Han nämner exempelvis Colorphilia, Comic Book Revival, Geometric Simplicity och Iconic Icons.

Men de begrepp vi tycker är mest intressanta är Absurdliness, Goofy och Magic Realism. De tre begreppen skulle lika gärna kunna beskriva en stor del av dagens litteratur, kanske särskilt kortprosan. Vi tänker på författare som Etgar Keret, George Saunders och Karen Russell. Vi skulle vilja lägga till ett fjortonde begrepp: Djur. Vi ser massor av djur i både samtida illustration och litteratur.

mi_illustration_now_5_07[1]

Sue Coe, Pigs Buried Alive, 2011

Djurtrenden verkar väldigt bred och den tar sig många olika uttryck, illustrationen ovan är ett ganska ovanligt exempel på direkt kritik av vårt förhållande till djur. Det vanligaste är kanske att man utmanar gränsen mellan djur och människa, exempelvis genom att förse en människokropp med ett djurhuvud eller mer allmänt att förmänskliga djur.

Och så är det väldigt roligt att det är så många svenskar som är med i urvalet: Mattias Adolfsson, Clara Aldén, Moa Bartling, Lisa Billvik, Lina Bodén, Beata Boucht, Jonna Fransson, Emma Hanquist och Malin Rosenqvist.

Det är möjligt att serien Illustration now! främst riktar sig till branschfolk, exempelvis andra illustratörer och redaktörer, men böckerna har mer och mer börjat likna vanliga konstböcker. Alla som gillar och är nyfikna på samtida bildkonst bör kunna ha stort utbyte av den här boken, som man lätt blir sittande med i timmar.

Ola Wihlke

1 kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Ett svar till “Recension: ”Illustration now! 5”

  1. Jag webbplatslänkar till en blogg som kritiserar förmänskligandet av djur i verkligheten (dock inte i litteratur). Välkommen att läsa och kommentera! Om det är fel på kommentarfälten eller om du inte vill att alla ska se dina kommentarer, kan du skicka dem som email till mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s