Kortfilm: Stellar (1993) av Stan Brakhage

Amerikanen Stan Brakhage (1933-2003) är en av det förra seklets största experimentella filmkonstnärer, en visionär i ordets sanna betydelse. I likhet med Len Lye (1901-1980), från Nya Zeeland, arbetade han med många olika och ofta väldigt enkla och okonventionella tekniker, som att måla direkt på filmen eller rista in bilder på den.

Brakhage var extremt produktiv, under ett drygt halvsekel gjorde han mer än 350 filmer. Det är ickenarrativa filmer som utforskar grundläggande och universella existentiella frågor. Stellar som bara är drygt två minuter lång är som ett flimrande flöde av färgstarka bilder som väcker associationer till rymden och kosmos.

Filmen kanske gestaltar en evighetslång resa eller övergången från en dimension till en annan? Har den inte både drag av sciencefiction och skräck? David Lynch skulle nog inte ha något emot att låna delar av Stellar.

Filmen är bedövande vacker men också vagt obehaglig. Frånvaron av ljud bidrar till det kusliga draget, blicken sugs ohjälpligt in i bildflödet. På Imdb får man under Synopsis upp följande meddelande: ”It looks like we don’t have any Synopsis for this title yet.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Film video och ljud

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s