Märkliga möten – skulpturer av Alessandro Gallo

5.Come fly with me

3.betta

1.beginning of a great adventure 1

40.the man who sold the world

22.Nuvole

9.I feel good

Alessandro Gallo är en italiensk konstnär, 40 år gammal och bosatt i USA, som gör väldigt fascinerande figurer, hybrider mellan djur och människa. Vi såg foton av de märkliga och humoristiska figurerna, som anatomiskt är väldigt naturtrogna, och blev nyfikna och mejlade några frågor.

När började du göra de här djuren med mänskliga kroppar eller människor med djurhuvuden? Vad inspirerade dig att göra dem och hur tillverkar du dem?

Jag började göra de här hybriderna ungefär år 2000. Jag började med måleri och det ledde över till experiment med screentryck. Ungefär vid den tiden började jag också använda min första digitalkamera, mer som en leksak vid den tiden, och Photoshop. Jag gjorde digitala collage och hämtade bilder från alla möjliga källor. En del inspiration kom från nonsenslitteratur och illustrationer.

I början placerade jag in djur i stadsmiljöer digitalt, och spelade på hur de kontrasterade mot människor i bilderna. Efter ett tag började jag använda djurhuvuden som masker och karikatyrer. Först efterhand förstod jag den begreppsliga potentialen i att göra det.

Mina verk är gjorda av lera, men jag börjar alltid med ett digitalt kollage som jag sedan använder som referens medan jag skulpterar. När verket eller figuren är bränd, målar jag med akryl. Ibland använder jag andra material och media, men mest till miljöerna som omger figurerna.

Jag tycker att vi verkar vara mitt uppe i en djurtrend, i litteratur, illustration och konst, även mode. Ser du också den här trenden? Hur ser du på den? Varför tycker du att det är intressant att utmana och leka med gränserna mellan människa och djur?

Jag tror inte att det finns en djurtrend, eftersom en trend per definition är flyktig eller begränsad i tiden. Däremot tror jag att djur har ett väldigt stor potential att kommunicera olika saker. De bjuder så att säga in betraktaren känslomässigt och kan väcka omedelbara associationer som är relevanta för våra liv.

På grund av den styrkan har djur använts i alla tider och kulturer för att representera abstrakta mänskliga egenskaper, dygder och laster. Exempel från religion, mytologi, fabler och i psykologiska berättelser, i olika former, är nästan bokstavligt talat oräkneliga. Mina arbeten har inte med djurens rättigheter att göra.

Personligen är jag fascinerad av evolutionsbiologi och dess betydelse för filosofi och psykologi. En hel del studier inom genetik, naturligt urval och djurs beteenden kastar ett intressant ljus över människans villkor.

Ett besök på Alessandro Gallos hemsida rekommenderas.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s