Novellen 83: ”The Assassination of Margaret Thatcher” av Hilary Mantel

9780007580972_200_the-assassination-of-margaret-thatcherHilary Mantels kommande novellsamling heter The Assassination of Margaret Thatcher av Hilary Mantel (inbunden, 2014) men titelnovellen har redan publicerats i The Guardian.

Novellen är en gastkramande och oerhört tät berättelse om hur Thatcher blir skjuten av en krypskytt, som eventuellt tillhör IRA. Mantel är ju på sätt och vis expert på politiskt våld och hon gör det här oerhört skickligt. Men hon har, ganska väntat, blivit hårt kritiserad.

Den allvarligaste kritiken har tolkat det som om Mantel skulle vilja att Thatcher verkligen skulle ha blivit mördad. När hon var premiärminister var det miljontals människor som fantiserade om hennes död. Men att dem och Mantel verkligen skulle ha velat se Thatcher död är en ganska drastisk slutsats. Mantel har också svarat på kritiken: ”Hilary Mantel hits back at critics of her Thatcher assassination short story”.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s