Steven Pinker om konsten att inte skriva som en akademiker

Akademiker anklagas ofta för att vara dåliga på att skriva begripligt. Men hur kommer det sig egentligen? Steven Pinker, själv akademiker verksam inom områdena experimentell psykologi, kognitionsvetenskap och språkvetenskap, avfärdar i en lång intressant artikel standardförklaringarna.

Den kritiska förklaringen brukar vara en variant på upp stiga orden, stilla tanken stå. Från akademiskt håll värjer man sig med att man måste uttrycka sig svårt när det handlar om komplicerade saker. Det dunkelt sagda är det vetenskapligt tänkta.

Steven Pinker avfärdar alltså dessa förklaringar och hittar sin egen i gränslandet mellan kognitionsforskningen och litteraturvetenskapen, närmare bestämt i Clear and Simple as the Truth, av litteraturforskarna Francis-Noël Thomas och Mark Turner. Läs mer

Pinker har förmodligen plöjt en hel del böcker av just det här slaget, helt nyutkommen är hans egna The Sense of Style: The Thinking Persons Guide to Writing in the 21st Century. Recensionen i The Guardian motsvarar ungefär en sjua på en tiogradig skala.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Notiser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s