Recension: ”Sprinkles!” av Jackie Alpers

sprinkles_FINAL_72dpi

Jackie Alpers
Sprinkles! Recipes and Ideas for Rainbowlicious Desserts
Quirk Books

När jag första gången såg bilden på den strösslade regnbågskakan tänkte jag: OMG vad den ser god ut. Men strax tillnyktrade jag och tänkte att strösslade bakverk ofta ser godare ut än de faktiskt är.

Så skulle aldrig ett barn tänka, ett barn skulle aldrig förråda den första impulsen och göra skillnad mellan den och den faktiska smakupplevelsen. För barnet är regnbågskakan ett mästerverk och det är så den smakar.

Därför ser jag lite på Sprinkles! som en barnbok, en drömbok om man vill överraska barn med något överdådigt amerikanskt eller om man vill baka efter recepten tillsammans med barn.

De kommer att älska de här recepten med alla möjliga och omöjliga alternativ att använda inte bara av strössel, utan andra underbara dekorationer: gourmet jelly beans, mini peanut butter cups, flower lay-ons, licorice candies, sno caps, candy dots, jimmies, star-shaped confetti, heart-shaped confetti, olika sorters socker, gyllne socker, silversocker, chokladdragerade kaffebönor, kakaobitar, regnbågsströssel, svarta sockerpärlor, olikfärgade sockerpärlor, ätbart glitter med mycket mera.

Det är möjligt att inte alla de här produkterna finns i en vanlig svensk livsmedelsaffär, men när du har köpt Sprinkles! har du mer eller mindre förbundit dig att försöka bygga upp ett anständigt lager med strössel och annan nödvändig dekoration. Håll ögonen öppna under utlandsbesök – bland andra fransmän, holländare och belgare är bra på det här.

Jackie Alpers bjuder på dussintals recept på desserter, bakverk och annat som kan pimpas upp med lite strössel och annat. Det är väldigt visuellt tilltalande, Alpers är fotograf, och dekorationstipsen är fiffiga.

Svårighetsgraden varierar ganska kraftigt, från att fixa till flottyrmunkar med glasyr och strössel till att baka och täcka en regnbågskaka med ett perfekt lager strössel. Det är mästarprovet, att göra en kaka som ser ut som den på omslaget.

Vissa av desserterna och bakverken behöver man bara titta på för att få högt blodsocker. Det svenska köket kanske inte riktigt redo för de fetaste och sötaste kreationerna, men mycket borde introduceras så snart som möjligt.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s