Vinnaren av Man Booker-priset 2014 utsedd

9780701189051

Vi har tidigare publicerat Man Booker-prisets långa och korta lista för 2014. Ikväll korades segraren, Richard Flanagan, 53 år, med sin roman The Narrow Road to the Deep North (Chatto & Windus).

Vi gissade att Flanagan skulle vinna, åtminstone delvis för att han, som är från Australien, är ett lite mer neutralt val än en britt eller en amerikan. Priset var i år för första gången öppet för amerikanska tävlande, vilket har irriterat många britter.

Men boken är naturligtvis viktigast, en roman som utspelar sig under andra världskriget, i arbetsläger som japanerna höll allierade fångar i under mycket grymma förhållanden. I grund och botten är det en en sinnrikt komponerad kärleksroman och den har fått ett extremt varmt välkomnande. Recension Utdrag ur boken Intervju med författaren Köp

Fler recensioner: ”The Narrow Road to the Deep North by Richard Flanagan, review: ‘graceful and unfathomable’”, ”A Railroad Built Out of Prisoners Pain and Sweat”, ”Poetry without a shred of pity”.

Det är festligt med Man Booker-priset, som det byggs upp en stämning kring under en längre tid, men frågan är om inte den svenska Nobel-modellen är vassare. Dörren öppnas, en diskret harkling och så motiveringen ackompanjerad av hundratals fotoblixtar.

Man Booker har delats ut sedan 1969 och prissumman är 50.000 pund. Juryn byts ut från år till år.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s