Den evighetslånga fajten mellan Amazon och Hachette har fått en fredlig lösning

John L. Sullivan av E. W. Kemble 1861-1933 / Library of Congress

John L. Sullivan av E. W. Kemble 1861-1933 / Library of Congress

Kampen mellan två av den globala förlagsindustrins två giganter, Amazon och Hachette, har i månader löpt som en följetong i nyheterna om bokbranschen. Den här nyligen publicerade essän ger en bakgrund till och förklarar vad konflikten handlat om, en konflikt som enligt många bedömare haft potentialen att förändra hela spelplanen för bokbranschen.

Lite förenklat kan man säga att konfliktens kärna handlat om vem som ska få bestämma bokpriserna. Amazon har med tuffare och tuffare metoder pressat Hachette att acceptera lägre priser. Bägge parterna har tagit ordentligt med stryk, Amazons image är allvarligt skadad. Men igår hände något som tyder på att konflikten kan vara löst. Skriver David Streitfeld i New York Times:

”Hachette won an important victory on Thursday in its battle with Amazon: the ability to set its own prices for e-books, which it sees as critical to its survival. But even as the publisher and retailer announced a negotiated peace after sparring since January, hardly anyone seemed in the mood for celebratory fireworks.

The conflict, which played out in increasingly contentious forums as the year progressed, left wounds too deep for that. Amazon has been cast as a bully in publications across the ideological spectrum, and a large group of authors is calling for it to be investigated on antitrust grounds. Its sales were hit by the dispute, analysts said.” Läs mer

Hillary Kelly argumenterar i New Republic för att Hachette borde ha varit tuffare: ”Hachette Blew Its Chance to Make Amazon Truly Pay for Its Bad Practices

Mer läsning om Amazon: ”Ljudboksrecension: ‘The Everything Store: Jeff Bezos and the Age of Amazon’ av Brad Stone

Vad är Amazon, egentligen? För vem och vad?

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s