Dataingenjören Barbie behöver hjälp av grabbarna med datorn

Random House

Random House

För 20 år sedan lanserade leksakstillverkaren Mattel den beryktade ”Teen Talk Barbie”, en talande docka som kunde säga saker som ”I love shopping!” och ”Math class is tough!”.

En väldigt underhållande artikel i Los Angeles Times, ”Barbie computer engineer book criticized for ‘sexist drivel‘”, rapporterar satiriskt om att den 55-åriga ikonen fortfarande väcker upprörda känslor, den här gången för boken Barbie: I Can Be a Computer Engineer (Random House).

Titeln låter ju väldigt lovande, men det visar sig att Barbie inte klarar datorn utan hjälp. I början av boken berättar Barbie för kompisen Skip att hon gör ett dataspel, med en robothund som gör gulliga konster. När Skip frågar om Barbie kan använda spelet, svarar Barbie skrattande: ”I’m only creating the design ideas. I’ll need Steven and Brians help to turn it into a real game!”

Boken verkar inte handla om att Barbie blir dataingenjör, den verkar handla om att hon behöver hjälp av Steven och Brian för att ens hålla sin dator igång. Reaktionerna på boken har, inte helt överraskande, varit övervägande negativa. Den har fått betyget en stjärna av 100 recensenter på Amazon.

Ilskan har även tagit sig andra uttryck, Casey Fiesler och Miranda Parker har gjort en vanvördig ”remixad” version av boken. Och det finns till och med redan en sajt, ”Feminist Hacker Barbie”, där läsarna kan hjälpa Barbie att bli den kompetenta, självständiga ”bad-ass engineer that she wants to be.”

Konstaterar Michael Schaub i Los Angeles Times: ”This isn’t the first controversy over a Barbie-related book. In 1965, Mattel manufactured a ‘Slumber Party Barbie’ doll that came with a fake, toy-sized ‘diet book’ (and a fake scale set to the alarming weight of 110 pounds).”

Den lilla leksaksboken innehöll bara två ord: ”DON’T EAT!”

Missa inte detta på temat Barbie och frigörelse: ”Barbie Liberation Organisation, nu även på på Victoria & Albert Museum

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s