Recension: ”The Public Library. A Photographic Essay”

Robert Dawson
The Public Library. A Photographic Essay
Princeton Architectural Press

Det finns få saker som är så upplyftande som ett trivsamt och välbesökt bibliotek, och det finns få saker som är så nedslående som ett igenbommat småstadsbibliotek. Det tycker jag i varje fall när jag bläddrar och läser texterna i Robert Dawsons fantastiska fotoessä The Public Library. Den utgörs av 100 färgbilder, 75 svartvita illustrationer och kortare och längre texter av så skilda personer som Isaac Asimov, Philip Levine, Amy Tan och Ann Patchett.

Jag blir nästan förvånad över att jag reagerar så känslomässigt, och inte så lite sentimentalt. Men det är ju inte så unikt – undersökning på undersökning visar att de offentliga biblioteken, både i Sverige och USA, har ett massivt folkligt stöd. Undersökningarna visar också att även många av dem som aldrig besöker sitt lokala bibliotek tycker att det är viktigt att det finns. I USA, där det offentliga ofta ogillas av principskäl, är biblioteken nästan de enda offentliga institutioner som verkligen uppskattas av en bred majoritet.

Dawson har tagit sina foton under 18 års tid, men trots det har han naturligtvis bara besökt och fotat en bråkdel av USA:s ungefär 17.000 offentliga bibliotek. Det är en våldsam spännvidd mellan biblioteken, från friggebodar och baracker till moderna konstruktioner i glas och stål och byggnader som är sagolika, bokstavligt talat. Med tinnar och torn.

Dawson har också besökt de flesta av USA:s stater och han har fångat bibliotek i vildmarken, på landsbygden och i storstäder som Los Angeles, Chicago och New York. Han har fotat både exteriörer och interiörer. Vissa bibliotek är inhysta i före detta banker, kyrkor och järnvägsstationer. I sin text skriver Dawson att de offentliga biblioteken är värda att kämpa för, och att fotograferingen är hans bidrag till kampen.

Texterna är genomgående välskrivna och väldigt inspirerande; de påminner om hur oerhört viktiga de offentliga biblioteken är, också sedan internet fått stor spridning. Om och om igen påminns man om att det är de fattigaste som har störst behov av biblioteken och att de fyller alla möjliga och omöjliga funktioner. I San Francisco har man en heltidsanställd socialarbetare, som ger utblottade besökare råd så att de hittar rätt instans att söka hjälp hos.

Jag tycker mycket om David Morris passionerade text ”All Hail the Public Library”, som inleds med ett citat ur ett pressmeddelande från staden Forth Worth i Texas från 2008. Titeln är ”Fort Worth Library Unveils New Identity” och meddelar att ”The word ‘PUBLIC’ has been removed from the name of the Fort Worth Library. Why? Simply put, to keep up with the times.”

Morris tar liksom spjärn mot citatet och inleder: ”In an age of greed and selfishness, the public library stands as an enduring monument to the values of cooperation and sharing. In an age where global corporations stride the earth, the public library remains firmly rooted in the local community. In an age of widespread cynisism and distrust of government, the 100-percent tax-supported public library has virtually unanimous and enthusiastic support. This is not the time to take the word public out of the public library. It is time to put it in capitals.”

Sedan följer en liten historielektion om de offentliga bibliotekens framväxt och betydelse. Flera bibliotekarier bidrar med bra texter och jag tycker särskilt mycket om ”The Northeast Nevada Regional Bookmobile”, i vilken Kelvin K. Selders berättar om glädjen att få åka runt och sprida böcker till samhällen som inte ens har mobil täckning. Det kanske låter lite torrt, men det är en väldigt lärorik bok, man behöver inte vurma för bibliotek för att gilla den. Den handlar om USA.

Men huvudnumret i den här vackra boken är naturligtvis fotografierna. Här följer några av dem:

Ett bibliotek byggt av före detta slavar. Allensworth, Kalifornien, 1995.

4.5-Public_p14

Mark Twain Branch Library; Detroit, Michigan, 2011. Ett av många bibliotek i Detroit som stängdes 2011

på grund av nedskärningar.

9-Public-Library_p17

Central Library; Seattle, Washington, 2009. I huvudsak designat av de holländska arkitekterna Rem Koolhaas

och Joshua Ramus. Öppnade 2004.

6-Public-Library_p72

George Washington Carver Branch Library; Austin, Texas, 2011. Muralmålning av Austin-konstnären John Fisher.

10-Public-Library_p177

Richard F. Boi Memorial Library, det första Little Free Library; Hudson, Wisconsin, 2012.

The Public Library är lärorik och underhållande, den är vacker och hjärtskärande tragisk, men också modig och verkligt inspirerande.

Förordet är skrivet av Bill Moyers, efterordet av Ann Patchett och boken innehåller reflektioner av bland andra Isaac Asimov, Barbara Kingslover, Ann Lamott, Philip Levine, Dr. Seuss, Amy Tan, E.B. White.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s