Ny bok om varför vi fascineras av seriemördare och några efterhängsna myter om dem

60239104507780LFå saker betraktas som både så fruktansvärt och fascinerande som seriemördare. CBC-programmet Q har intervjuat kriminologiprofessor Dr. Scott Bonn, som är aktuell med en ny bok, Why We Love Serial Killers (Skyhorse Publishing). I intervjun berättar Bonn om vad en seriemördare är, exempelvis hur en seriemördare skiljer sig från massmördare.

Han berättar lite om varför populärkulturen är så intresserad av seriemördare, men framförallt avfärdar han en rad myter om dem. Enligt Bonn är det en myt att seriemördare nästan enbart skulle vara vita män – cirka 20% tillhör etniska minoriteter och cirka 15% är kvinnor.

Seriemördarna är snarare som ett tvärsnitt av befolkningen, enligt Bonn, det finns seriemördare av alla ”raser”, etniciteter, hög- och lågutbildade, från olika socialgrupper och trosriktningar.

Bonn förklarar den här skeva bilden med att seriemördares mordoffer ofta tillhör den egna etniska gruppen. Och vita kvinnor får som mordoffer mer uppmärksamhet än exempelvis afroamerikanska eller asiatiska kvinnor. Bonn påpekar att vanliga mord också oftast inte är ”interracial”, att mördaren och mordoffret tillhör olika ”ras”, de är oftast ”intraracial”.

Om man efter att ha lyssnat på den här intervjun skulle vara sugen på en roman om seriemördare, så har CBC fem rekommendationer av litterära seriemördare: Stepehn Kings Annie Wilkes, Jeff Lindsays Dexter Morgan, Bret Easton Ellis Patrick Bateman, Patricia Highsmiths Thomas Ripley och Tomas Harris Hannibal Lecter.

Och så en fråga. De flesta känner till Ted Bundy, en av de mest kända seriemördarna, som uppskattas ha begått 35 mord. Kan du nämna ett enda namn på något av hans offer?

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Intervjuer

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s