Fotobok: ”Studio 54” av Tod Papageorge

1

26

2

15

14

12

5

3

56

57

Tod Papageorge
Studio 54
Stanley / Barker

De här makalösa fotona tog Tod Papageorge på Studio 54 mellan 1978 and 1980. De fångar glamouren och de karnevaleska utsvävningarna på en av världens mest berömda och ökända nattklubbar, men det är mycket svettigare än i skildringen av klubben i exempelvis filmen The Last Days of Disco (1998), som bygger på Whit Stillmans roman med samma namn. Filmen är fantastisk, men den romantiserar och det gör verkligen inte Papageorges foton, som är råa och direkta men samtidigt poetiska.

Det verkar som om de flesta fotona är tagna framåt småtimmarna, fasader rämnar och stämningen blir mer burlesk. Man får nästan intrycket att graden av berusning är så hög att Papageorge kunnat vandra runt i lokalerna som om han vore osynlig. Han har en fantastisk blick för det lätt vansinniga och humoristiska i olika situationer. Boken innehåller 66 fotografier och den första upplagan om 1000 exemplar är redan slutsåld, men en andra ska vara klar precis före jul. För mer information besök förlagets hemsida: Stanley / Barker.

Ola Wihlke

Spellista med äkta disco.

10-1

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s