Människor som läser i tunnelbanan 2

last_book_renderI ett tidigare blogginlägg, Människor som läser i tunnelbanan, skrev jag om en fantastisk fotoblogg. Den publicerar foton på människor som läser i New Yorks tunnelbana samt titlarna på deras respektive böcker.

Och sedan skrev vi helt kort om en fotobok med foton av människor… som läser i New Yorks tunnelbana. Fotografen är holländaren Reinier Gerritsen och hans verk har den dramatiska titeln The Last Book (Aperture). Vi har nu lyckats få loss lite foton.

Boken bygger på iakttagelsen att folk läser mindre och mindre i tunnelbanan, som får fungera som en slags barometer för hur tillståndet är för boken och läsningen. The Last Book innehåller också en essä av Boris Kachka.

Enligt vad vi förstår så är inte Gerritsen allvarlig oroad över att boken ska försvinna som fenomen inom en snar framtid, snarare verkar det som om titeln The Last Book har fungerat som en begreppslig ram för fotoserien och boken.

Fotografierna fångar både intensiteten och trängseln i tunnelbanan och den avskildhet som läsningen trots det kan skapa. Fotona är en blandning av svartvitt och färg. Fotot av kvinnan som läser 1Q84 av Murakami finns som print, men kostar en hel del, $700.

Alla foton från The Last Book (Aperture, 2014) © Reinier Gerritsen, courtesy Julie Saul Gallery, New York

1

 

2

 

5

 

6

 

7

 

8

 

9

 

12

 

13

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s