Lars Lerins ”Naturlära” hör inte hemma i hyllan

9789100137427Lars Lerin
Naturlära
Bonniers

Lars Lerins praktverk Naturlära, belönad med Augustpriset för Årets Fackbok 2014, är en coffeetablebok i sann bemärkelse. Omslaget är utsökt, den är perfekt att slå upp på valfri sida och försjunka i under en skön stund i soffan med en kopp kaffe. Dessutom är den på tok för tung för min vägghängda bokhylla.

Inget är för stort, inget är för litet för Lerin. I Naturlära översköljs vi av hisnande vackra akvareller av regntyngda landskap och himlar i vattenspeglar varvat med studier av djurkadaver, fiskrens och grodor i formalin.

Boken är ett slags forskningsanteckningar som vi får chansen att smygbläddra i. Lerins egna dagboksanteckningar och humoristiska och djupsinniga lyrik – inte sällan handskriven med blyerts eller ditknackad medelst skrivmaskin – ackompanjeras av fascinerande naturstudier och passande texter och lyrik av andra författare och utdrag ur diverse facklitteratur.

Liv, död och årstidernas växlingar pågår innanför pärmarna, och man anar att detta oerhört digra material inte är allt, utan bara fragment ur en långt mer omfattande forskning som kanske pågått under hela Lerins verksamma liv. Texterna har alltid en tyngd, men lyses upp av en torr, varm humor. Här ett utdrag ur en längre text där Lerin begrundar döden. Han inleder med ”Det bor nog en liten dinosaurie i mig, för jag har alltid varit intresserad av sådant som dör ut.”

Nej det här med livet har Gud inte lyckats hitta någon lämplig avslutning på… Å andra sidan kanske det inte spelar så stor roll om vi är döda eller levande. På ett eller annat sätt kommer vi alltid finnas. Allt och alla återuppstår i en eller annan form. Vi kommer inte undan, hur gärna vi än vill.

Det är tid och evighet som gäller. Och det är väl det som är själva grejen med evigheten, att den aldrig tar slut.

Lars Lerin föddes 1954 i Munkfors och räknas som en av Nordens främsta akvarellister. I ett stort antal illustrerade böcker har han genom åren skildrat sina många resor och han är känd för sitt landskapsmåleri och sina lika flödigt målande texter. Han har det egna museet Sandgrund i Karlstad och finns representerad i snart sagt hela världen.

Under en föreläsning jag besökte på Hedengrens bokhandel tidigare i höst, där Eva Bonnier samtalade med Lerin, fick jag bland annat svar på varför han sällan målar sommarlandskap eller lövklädda träd utan verkar föredra höstens avlövade björkskogar och vårvinterns dova landskap. Det var så enkelt – han gillar kort och gott inte färgen grön.

Naturlära är såklart välförtjänt av Augustpriset, och juryns välfunna motivering lyder:

”Bland blomster och brusande vatten leds läsaren mellan iakttagelser, infall och fakta. Det är blått gräs, blöta fötter och Busjöns läge. Det är världen via ett grässtrå. Det är nya infallsvinklar på tillvarons vindlingar. Allt omgivet av lerinska akvareller och bilder som gör detta till en bok att ofta återvända till.”

Det är så sant. Naturlära är verkligen en bok – bok känns förresten för futtigt, verk känns mer rättvisande – att återvända till ofta. Och det gör inget att den är för tung för min bokhylla. Den ska inte stå i en bokhylla.

Bra intervju med Lerin i podcasten Värvet

Malin Lindgren

Malin Lindgren är uppvuxen i Färila, arbetar som visuell kommunikatör och har en magisterexamen i Keramik- och Glasformgivning från Konstfack.

2 kommentarer

Under Recensioner

2 svar till “Lars Lerins ”Naturlära” hör inte hemma i hyllan

  1. Eva

    God Jul till dig önskar Eva, läser varje dag och gillar..Knausgårdinlägget var försvunnet, dock, kanhända lika gott 🙂

  2. Eva

    Alltså, eftersom Knausgård hade rätt på något sätt men det är inte comme il faut, gissar jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s