Erik Söderbergs hypnotiserande psykedeliska GIF-bilder

Torus

Torus

Tunnel

Tunnel

RippledLines

Rippled Lines

Expansion

Expansion

PulsingFlower

Pulsing Flower

FlowChart

Flow Chart

OrganicCube

Organic Cube

Hairball

Hairball

Det görs oändligt mycket GIF:ar, komprimerade animationer, som sprids på internet. De flesta av dem är, eller utger sig för att vara, humoristiska. Den grafiska designern och multimediakonstnären Erik Söderberg gör däremot mer konstnärliga GIF:ar, som väcker alla möjliga associationer.

De är inspirerade av fraktaler och jag tänker på allt från estetiken inom viss minimalistisk elektronisk musik, både musikvideor och skivomslag, och på M.C. Eschers visuella labyrinter och rebusar. Den stora skillnaden är kanske att Söderbergs animationer är enklare, de har en omedelbar hypnotisk verkan och klichén ”man sugs in i bilden” känns sällsynt passande. Vissa av dem associerar till så kallad op art eller opkonst och vissa av Briget Rileys verk.

Triangulated

Den senaste tiden har Söderberg fått mycket internationell uppmärksamhet för serien som de pulserande bilderna ovan är hämtade ur: Fractal Experiences 2.

Wired har skrivit om serien: ”Hypnotic GIFs That Get Better the Longer You Stare at Them”.

It’s Nice That har skrivit om den: ”Here are some mind-boggling GIFs from Erik Söderberg to transfix you

Franska Fubiz har skrivit om den: ”Geometric Patterns Animated GIF

Många andra har också uppmärksammat Söderbergs fascinerande och fängslande GIF:ar och det är lätt att förstå varför.

2011 gjorde Söderberg sin första serie, Fractal Experience, men det är med de komprimerade animationerna han slagit världen med häpnad. Vi skickade några några frågor till honom:

Kan du berätta lite om vad du har för bakgrund och vad du arbetar med?

Jag började som anställd retuschör och jobbade med reklam- och magasinfoto. 2010 startade jag eget och arbetar med bildbehandling, 3D, grafisk form och digital artwork.

Var det stor skillnad mellan att göra ”fraktalerna” i den första och den här andra serien?

Den första serien gjorde jag i Photoshop och den senare i 3D programmet Cinema 4D och jag måste nog säga att det är ganska olika arbetssätt rent tekniskt men jag har i båda fallen låtit resultatet växa fram genom att experimentera.

Kan du enkelt förklara vad en fraktal är? Vad är det som gör dem så intressanta?

Jag gör det enkelt för mig och citerar Wikipedia: ”En fraktal är ett självlikformigt mönster med struktur i alla skalor, vilket betyder att det liknar sig självt på samma sätt som ett träds grenar i sin tur har likadana fast mindre grenar, en så kallad naturlig fraktal.”

Det kanske kan vara bra att poängtera att bilderna och animationerna inte alltid är fraktaler i sig, de är mer som bitar av en helhel eller ledtrådar som pekar mot upplevelsen som inspirerat mig till att skapa dem.

För att utveckla lite så började det med att jag gick och funderade på varför människan verkar föredra strikt geometri, mönster och raka linjer medan naturen verkade mer kaotisk, organisk och flödande. Det skapade en känsla av att vi människor skulle vara separerade från naturen.

Men, genom design och fotografi hade jag lärt mig om gyllene snittet och när jag forskade mer om det upptäckte jag snart att naturen faktiskt följer mönster och geometri – väldigt avancerat dessutom! Plötsligt såg jag mönster och fraktaler överallt, till och med i galaxer och själva universums strukturer. Jag insåg också att människan inte alltid föredrar det strikta, linjära utan ibland mår bra av lite kaos och organiskt flow.

Hur lång tid tar det att göra en sån här GIF?

Det varierar väldigt, eftersom jag laborerade fram dem så tog vissa lång tid, säkert ett par tre timmar, medan en del blev klara på några minuter.

Vi rekommenderar varmt besök på Eriks hemsida och blogg och hans Twitterkonto är väl värt att följa.

GIF-bildens historia

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s