50 terapeuter i New York fotade på sina mottagningar

Cover50Shrinks

All images/text are excerpted from Fifty Shrinks (2014) by Sebastian Zimmermann. All images are Copyright ©Sebastian Zimmermann. Författarens hemsida.

 

Sebastian Zimmermann
Fifty Shrinks
Sebastian Zimmerman, 2014

Man brukar kalla New York psykoanalysens huvudstad, möjligen i god tävlan med Buenos Aires, om man räknar psykoanalytiker per capita. Men terapierna förändras och utvecklas och man kan idag möjligen kalla New York terapeuternas huvudstad.

I fotografen och psykiatrikern Sebastian Zimmermans originella, tankeväckande, udda, underhållande och möjligen unika fotobok Fifty Shrinks möter vi psykiatriker och terapeuter av alla möjliga skolor, från yngre förmågor till några av New Yorks allra mest kända.

Idén till boken föddes ur en situation som Zimmermann fann paradoxal. Som praktiserade psykiatriker träffade han nya människor hela dagarna, men han kände sig egendomligt isolerad på sin mottagning. Han sökte sig till sina kollegor, de flesta i New York, och började ta deras porträtt, i deras arbetsmiljö på patientmottagningarna.

Zimmermann började studera fotografi som en motvikt till arbetet som psykiatriker, med allt det trauma och drama det innehöll. Han började fota sina kollegor för 13 år sedan och började även efterhand intervjua dem. Det bidrar med största sannolikhet till den intimitet och avdramatiserade stämning som präglar många av fotona och de tillhörande texterna, varav en är en mycket insiktsfull och välskriven introducerande essä av Elizabeth Danze.

Boken är unik eftersom den tar oss in i terapeuternas allra heligaste, så att säga, mottagningsrummet där normalt bara terapeuten och patienten möts. De flesta terapeuterna i boken har antagligen inte själva sett interiören till så många som 50 mottagningsrum. Själv tycker jag att idén är så udda, att Fifty Shrinks är så udda och oväntat gripande att hela bokprojektet får ett vagt humoristiskt drag, fast på ett enbart positivt sätt.

Jag älskar verkligen både idén och boken, som visar hur olika psykiatriker och  terapeuter har försökt skapa miljöer som ska passa med deras verksamhet och få patienterna att känna sig bekväma med att öppna sig och berätta om svåra saker. Jag tycker att mångfalden är imponerande. Stilarna verkar i vissa falla spegla de olika terapeutiska inriktningarna, men ibland handlar det nog bara om personlig smak. Det är svårt att låta bli att fantisera om de olika personerna och om hur de är som psykiatriker och terapeuter.

Visst finns det fortfarande soffor i många mottagningsrum, men de används allt mer sällan. Persiska mattor och orkidéer är ganska vanliga och på många väggar hänger inramade diplom från olika lärosäten. Askar med näsdukar att torka eventuella tårar med är självfallet obligatoriska av praktiska skäl. Men här ryms allt från Michael Eigens minimalism, i princip tre stolar, till Kate Bar-Turs mer ombonade och traditionella inredning. På hennes svarta sittmöbel ligger en bok, kikar man noga kan man se att ”Freud” är en del av titeln.

Inte minst viktigt är naturligtvis att Sebastian Zimmermann rent hantverksmässigt är en väldigt skicklig porträttfotograf, han har en skarp och uppmärksam men varm blick som bidrar till att göra Fifty Shrinks till en fotobok som verkligen är något utöver det vanliga.

02_Michael_Eigen-page21

“Sessions can be magical; mood is everything, transforming inner and outer surroundings. Feeling takes precedence and creates worlds of its own.”
– Michael Eigen, PhD

 
03_Jamieson_Webster-page15

“I imagine a world in which we can change the scale of measurement, not asking what can be hoped for – always an object of calculation – but only ever asking, from where do you hope? Where do you fall down?”
– Jamieson Webster PhD

 
04_Kate_Bar-Tur-page19

“When people separate, they often think their lives will never be as good again. I inspire them to see that, although it feels terrifying, change can make their lives better in the long run.”
– Kate Bar-Tur, LCSW, FIPA

 
05_Albert_Ellis-page65

“Remember it’s your thoughts that create the way you feel. It’s practically never hopeless. Acceptance is the key.”
– Albert Ellis, PhD

 
06_Anni_Bergman-page109

”The biological birth of the human infant and the psychological birth of the individual are not coincident in time. The former is a dramatic, observable, and wellcircumscribed event; the latter a slowly unfolding intrapsychic process.”
– Anni Bergman, PhD

 

07_Mark_Epstein-page97
”Mindfulness confers upon us the capacity to relate to emotional life in an open, balanced, accepting, and tolerant way, while freeing us to act with compassion rather than on impulse in response.”
– Mark Epstein, MD
 
08_Pamela_Thorp-page99
 
”Traumatic memories differ from ‘unhappy’ ones in that they are usually not fully accessible. They remain isolated but active in a corrosive way. When something reminds the patient of the split-off traumatic experiences, all the original feelings — panic, anxiety, and horror — are triggered all over again.”
– Pamela Thorp, LCSW
 
09_Otto_Kernberg-page57
 
”I have researched severe personality disorders for over thirty years and developed a technique of formal psychoanalytic therapy for it called transference-focused psychotherapy. The goal of this treatment is to integrate the split-off parts of the self and object representations through consistent interpretations within the therapeutic relationship.”
– Otto F. Kernberg, MD
 
10_Maria_Taveras-page103
 
”When I started showcasing my artwork in the office, many of my patients responded immediately and a few were even inspired to express themselves creatively. For some, it was through writing poetry or making music. For all of us, myself included, the creative journey is our quest to live a meaningful, authentic life.”
– Maria Taveras, LSCW

 

01_Martin_Bergmann-page81
“It is as if an analyst is living not only his own life, but also the lives of countless other people. So I think I am making a bargain with death; I am cheating. I am living more than one life.”
– Martin Bergmann, PhD

 
Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s