Millenniebuggen – böcker om katastrofen som aldrig inträffade

Computers+in+Crisis+-+9866+Cover

All images courtesy Perry Chen / Computers in Crisis

Computers in Crisis:
How to Avert the Coming Worldwide Computer Systems Collapse
Jerome T. Murray & Marilyn J. Murray
Petrocelli Books, Inc., 1984

Computer in Crisis är den första boken om den så kallade millenniebuggen, som ansåg som en potentiell källa till en civilisatorisk kollapps, när 1900-talet skulle övergår i 2000-talet. Ju närmre millennieskiftet vi kom, desto hårdare exploaterades våra rädslor för vad som skulle kunna hända.

Det hände som bekant inte mycket, rentav anmärkningsvärt lite, men det är inte det viktiga för konstnären Perry Chen, som särskilt intresserar sig för fenomen som har med teknologi och osäkerhet att göra. Computer in Crisis är också namnet på ett av hans projekt. Han har hittills samlat ihop 155 böcker på temat Y2K fördelade i 11 kategorier.

Projektet presenterades i samarbete med New Museum, Rhizome and Creative Time Reports. En essä av Perry Chen om projektet: Y2K: Welcome to the Jungle.

Ett stort tack till Perry Chen, som lät oss använda några bilder ur samlingen:

Y2K+The+Millennium+Bug+-+A+Balanced+Christian+Response+-+0640+Cover

Y2K – The Millennium Bug: A Balanced Christian Response
Shaunti Feldhahn
Multnomah Books, 1998

Shaunti Feldhans bok sorterar in under kategorin Religious (17). Det är den tredje största kategorin av de sammanlagt 11. Feldhahn presenteras som en före detta finansanalytiker på Federal Reserve. På omslaget kan man läsa: ”Why is this a Christian issue?”

Y2Kitchen+-+The+Joy+of+Cooking+in+a+Crisis+-+0128+Cover

Y2Kitchen: The Joy of Cooking in a Crisis
J. Candy Arnold
Summit Resources, 1999

I den relativy lilla kategorin, kokböcker (5) efter katastrofen, var den här den med överlägset mest optimistisk framtoning.

Y2K+Gold+Rush+-+0735+Cover

Y2K Gold Rush
Wade B. Cook
Gold Leaf Press,1999

Den medelstora kategorin opportunity (6) är kanske snarast en blandning av optimism och cynism. Men om vår civilisation hade brakat samman, så hade det säkert inte varit helt fel med lite guld i bankvalvet.

Surviving+Y2K+The+Amish+Way+-+0186+Cover

Surviving Y2K the Amish Way
John M. Zielinski
Amish Heritage Publications,1999

I kategorin nischade böcker (7) är nog detta den mest nischade, kanske också den som innehåller mest praktisk kunskap.

Y2K+A+World+in+Crisis-+-+0226+Cover

Y2K: A World in Crisis?
Warren H. Chaney
Swan Publishing, 1999

Kategorin översikter (6) var förhållandevis liten, men vi fastnade för den här boken med fyra allvarliga män och en kvinna på omslaget. Man får tips om vad man ska göra om maten i butikerna tar slut, om bensinen tar slut och om statens kassa sinar. ”PRAY that it never happens!”

Y2K+Family+Survival+Guide+-+0788+Cover

Y2K Family Survival Guide:
A Complete Action Manual for Your Y2K Lifeboat

Avian M. Rogers
Rutledge Hill Press,1999

Kategorin överlevnadsguider (52) är, inte helt överraskande störst, och vittnar om vilka farhågor som faktiskt knöts till millennieskiftet. Hur förklarar man för barnen? Vad behöver man göra nu för att säkra tillgången på mat, vatten, värme, ljus och hälsovård?

Även om millenniebuggen väckte större hysteri i Amerika, amerikaner verkar inte så främmande för mindre eller större apokalypser, så fungerar projektet Computer in Crisis som en märklig tidskapsel, som för en tillbaka till slutet av 90-talet, då millenniebuggen sakta men säkert blev mer omtalad och hotfull.

En vacker biprodukt av hotet från millenniebuggen var att ryska militära befäl samarbetade med amerikanska kollegor i en avancerad militäranläggning i Colorado, där de tillsammans uppmärksamt granskade inkommande data från satelliter och radarsystem. Årtionden av misstroende lades åt sidan för att gemensamt möta det eventuella hotet från Y2K.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s