Har du också hört att Mark Zuckerberg startat en bokklubb?

Det har skrivits en hel del om att Facebooks grundare Mark Zuckerberg startat en ny bokklubb. Skämtar Time: ”Move over Oprah. Mark Zuckerberg has a book club of his own.”

Jag började just följa Zuckerberg och gick med i hans bokklubb, vilket i praktiken innebär att jag följer Facebook-gruppen ”A year in books”. Hittills är det inte särskilt spännande, men i skrivande stund har 156.998 personer ”gillat” gruppen. Det är imponerande, även om det bara är en bråkdel av Zuckerbergs drygt 31.000.000 ”följare”.

Det började som en nyårslöfte, Zuckerberg skrev att han ska läsa en ny bok var fjortonde dag under 2015, så nu har han onekligen lite press på sig.

”I’ve found reading books very intellectually fulfilling,” skriver Zuckerberg entusiastiskt. ”Books allow you to fully explore a topic and immerse yourself in a deeper way than most media today. I’m looking forward to shifting more of my media diet towards reading books.”

Det är svårt att ha några invändningar mot det, böcker ger tveklöst mer stimulans än exempelvis Facebook. Eller i alla fall en annan sorts stimulans.

Böckerna Zuckerberg ska välja till bokklubben ska ha “an emphasis on learning about different cultures, beliefs, histories and technologies.”

9780465065691

Det låter ju också sympatiskt, men med vilken bok ska bokklubben kicka igång? Den första boken Zuckerberg väljer är The End of Power (Basic Books) av Moisés Naím. Och den har på bara ett par dagar dragit iväg som en raket på Amazons försäljningslista.

”It’s a book that explores how the world is shifting to give individual people more power that was traditionally only held by large governments, militaries and other organizations,” sammanfattar Zuckerberg. ”The trend towards giving people more power is one I believe in deeply, and I’m looking forward to reading this book and exploring this in more detail.”

Heter det i förlagsreklamen: ”We know that power is shifting: From West to East and North to South, from presidential palaces to public squares, from once formidable corporate behemoths to nimble startups and, slowly but surely, from men to women. But power is not merely shifting and dispersing. It is also decaying.”

Jag vet inte, men låter det inte lite som Francis Fukuyama 1992? Lite daterat? Och dessutom helt i strid med vad några av de skarpaste hjärnorna inom den ekonomiska forskningen hävdar?

Men Zuckerberg kanske upplever det så, som att makten håller på att vittra bort. Han kanske rentav tror att en av orsakerna till denna utveckling är… de sociala medierna. Typ Facebook.

Eftersom jag inte läst boken, som har fått en euforisk men generisk blurb av Bill Clinton, så borde jag kanske ligga lite lågt med omdömena om The End of Power. Men det är, tycker jag, aningen ironiskt att en av världens mäktigaste personer startar en ”bokklubb” och som första bok väljer en som handlar om maktens radikalt minskande betydelse.

Vem som helst kan inte på bara ett par dagar trumma fram 150.000 medlemmar till en ”bokklubb”. Det måste väl vara något slags rekord?

Hoppas, hoppas att det är Zuckerberg själv som skrivit det senaste inlägget på ”bokklubbens” Facebook-sida: ”Feel free to discuss [The End of Power] in the comments here, but please keep all conversation relevant to this book.”

The Atlantic: ”Mark Zuckerberg’s Book Club Could Be (Much) Bigger Than It Looks”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s