De hetaste brittiska debutanterna 2015, enligt The Observer

9780241003930

Årets bästa brittiska debutbok? Beställ

Varje nytt år börjar hajpen och jakten på debutanterna som ska slå oss med häpnad och ingjuta förhoppningar om att ett nytt stort författarskap är påbörjat, ett författarskap som man utvecklar som en personlig relation till.

För andra året i rad spanar The Observer – som en del av hajpen – in i framtiden och försöker pricka in vilka författare som blir årets debutanter. De där två eller kanske tre författarna vars böcker både kommer att sälja ohyggligt bra och prisas av kritikerna med betydligt positivare omdömen än ”mycket lovande”.

Samtliga större brittiska förlag ger ut minst en debutant i år och The Observers litteraturredaktör Lisa O’Kelly påminner om att debutanter verkligen kan slå världen med häpnad, trots att de tävlar om uppmärksamheten med etablerade storstjärnor:

”After all, Zadie Smith’s White Teeth was a debut. So too were The Curious Incident of the Dog in the Night-Time by Mark Haddon, Brick Lane by Monica Ali, Kathryn Stockett’s The Help and Khaled Hosseini’s The Kite Runner, to name just a handful. To Kill a Mockingbird was Harper Lee’s first – and famously only – novel. And Catcher in the Rye was JD Salinger’s debut. Proof, if it were needed, that the first try at anything is sometimes the hardest to beat.”

I ”New faces of fiction 2015” presenteras de åtta debutanter som Lisa O’Kelly med kollegor tror mest på i år. De porträtteras utförligt, det handlar inte bara om deras respektive böcker, men även om deras bakgrund och, naturligtvis, litterära influenser och favoriter. Det ska bli riktigt spännande att se hur det går.

Förra årets lista: ”Meet the debut authors of 2014”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Listor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s