Praktverk med och om coola och klassiska skivomslag

rock_covers_ju_int_3d_03405_1409301518_id_840130

Rock Covers
Robbie Busch
Jonathan Kirby
Red. Julius Wiedemann
Taschen

Boken har samma format som en LP-skiva, men Rock Covers är en rejäl pjäs, när man lyfter upp den känns det ungefär som att hålla i en bunt med 20-30 LP. Boken är en hyllning till en (nästan) bortglömd konstform. Visserligen har CD-skivor också omslag och visserligen lever vinylen vidare, men det var länge sedan LP-konvolutet hade så stor betydelse som under storhetstiden, då kända illustratörer, fotografer och konstnärer engagerades för att göra LP-konvolut, som nästan måste betraktas som en egen folklig konstgenre.

Bokomslag styr eller påverkar läsningen av böcker precis som skivomslag, även om vi helst inte vill erkänna det, påverkar hur vi upplever musik. Och Pink Floyds Dark Side of the Moon (1973) är ett perfekt val till omslaget till praktverket Rock Covers från Taschen, drygt 500 sidor med över 700 LP-konvolut.

ju_rock_covers_pr_01_1409301519_id_840139

Artist: Elvis Presley Titel: Elvis Presley År: 1956
Label: RCA Victor Foto: William V. “Red” Robertson

Man har inte bara valt de mest klassiska omslagen, omslag till skivor av Beatles, Jimi Hendrix, David Bowie, Nirvana, Iron Maiden med flera, urvalet har också styrts av om omslaget är anmärkningsvärt i sig eller om det finns någon intressant berättelse om dess tillkomst. För även om det naturligtvis är bilderna som står i centrum, så är det här en bok med mycket bra texter.

ju_rock_covers_pr_09_1409301528_id_840279

Artist: The Clash Titel: London Calling År: 1979 Label: CBS
Design: Ray Lowry Foto: Pennie Smith

Författarna, Robbie Busch och Jonathan Kirby, är förutom DJ:s och musikjournalister storsamlare av vinyl. Deras kunskaper är imponerande och deras entusiasm smittande.

Rock Covers är, som man brukar säga, faktaspäckad och dessutom innehåller den en rad intervjuer med fotografer, illustratörer, art directors och konstnärer som gjort några av de mest legendariska omslagen.

ju_rock_covers_pr_11_1409301530_id_840297

Grupp: The Grateful Dead Titel: Shakedown Street
År: 1978 Label: Arista Art: Gilbert Shelton

För dem som har åldern inne bjuder Rock Covers på en mäktig nostalgitripp, med omslag som de flesta känner till, som omslagen till Nevermind (1991) av Nirvana och Led Zeppelin (1969) av Led Zeppelin, samt mer obskyra, som omslaget till 100 Ton Chicken (1969) med Chicken Shack och… Ja, dä ä dä! (1969) med Pugh Rogefeldt. 

”A great cover can definitely influence someone to pick up a record and perhaps even try something they’ve never heard, and an iconic cover can transcend the music and create a mythology around the artist,” skriver Robbie Busch. “Everyone from the Beatles to Bad Brains utilized strong cover imagery as a way to connect with fans in a primal way.”

Ja, skivomslag som man hanterat om och om igen i samband med att man lyssnat på musik sätter onekligen avtryck. Jag tror att de sätter större avtryck än bokomslag, som man ju i regel inte ser och hanterar lika ofta. Taschen är bland annat specialiserade på extravaganta foto- och konstböcker och påkostade Rock Covers tar skivomslag på samma allvar som stor konst.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s