Robert Stone, 1937-2015

Författaren Robert Stone, född 1939 i Brooklyn, New York, avled i lördags i sitt hem i Florida. Dödsorsaken var en lungsjukdom som försvårar andningen. Robert Stone blev 77 år.

Stone beskrivs som något av en äventyrare och han kom i sin ungdom i kontakt med personer inom motkulturen, som Ken Kesey och Neal Cassidy. Han skrev, ofta med ganska långa mellanrum, stora anspråksfulla romaner, vars handling ofta kunde utspela sig på många platser i världen, inte sällan på oroliga och våldsamma platser.

Det är ofta en hård värld Stone skildrar, vanligtvis är hans karaktärer lite lätt stukade outsiders och många av böckerna har något nästan thrillerartat över sig. Humorn är av det mörkare slaget.

Huvudpersonen i Stones andra och mest kända roman, Dog Soldiers (1974), är ganska typisk. Han är en obemärkt korrespondent som bevakar kriget i Vietnam. Han bestämmer sig för att smuggla några kilo heroin till Amerika, vilket ställer till det en hel del.

Bokens motto är ett mycket mörkt citat ur Joseph Conrads Heart of Darkness (1902), som ju har sina naturliga kopplingar till tiden för Vietnamkriget. På sätt och vis kan man säga att Stones stora ämne var Amerika och amerikaner.

Det gjordes en filmversion av Dog Soldiers 1978 och Nick Nolte spelade en av huvudrollerna.

Dog Soldiers (Paperback) ~ Robert Stone (Author) Cover Art

Med Dog Soldier vann Stone ett National Book Award. Både A Flag for Sunrise (1981) och Outerbridge Reach (1992) nominerades till priset.

A Hall of Mirrors (Paperback) ~ Robert Stone (Author) Cover Art

”It was a rereading of The Great Gatsby that made me think about writing a novel. I was living on St. Mark’s Place in New York; it was a different world in those days. I was in my twenties. I decided I knew a few meanings; I understood patterns in life. I figured, I can’t sell this understanding, or smoke it, so I will write a novel. I then started to write A Hall of Mirrors.”

Robert Stone berättar, i en underbar intervju i The Paris Review, om hur han började som författare. Debutromanen A Hall of Mirrors kom ut 1967, och det blev en lysande start på karriären.

Det har skrivits mycket bra texter om Stone, inte minst i New Yorker. ”Two Readings with Robert Stone” av Thomas Beller är väldigt fin. Stone har också skrivit både journalistiska texter och noveller för New Yorker, men novellerna finns inte tillgängliga gratis. Om det är noveller man är ute efter, ska tydligen samlingen Bear and His Daughter vara riktigt bra.

Bear and His Daughter (Paperback) ~ Robert Stone (Author) Cover Art

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s