NASA:s posters som ska locka turister till rymden

kepler-16b-20x-30

Kepler-16b turistaffisch – JPL, NASA

kepler-186f-20x30-0

Kepler 186f turistaffisch – JPL, NASA

hd-40307g-20x30-0

HD-40307g turistaffisch – JPL, NASA

NASA jobbar inte bara astronauter, raketforskare och tekniknördar av olika slag, man håller sig med en egen och ganska stor stab med grafiska designers också. Deras uppgift är bland annat att hålla uppe entusiasmen för fortsatta äventyr i rymden. För det ändamålet har designers på Jet Propulsion Laboratory (JPL) i Pasadena, Kalifornien, gjort posters som lockar med resor till tre olika så kallade exoplaneter, planeter som ligger utanför vårt solsystem.

Planeterna finns verkligen, det är tre av de nu dryga tusentalet planeter som rymdobservatoriet Kepler har identifierat. Allt, både text och bild, tyder på att stämningen på JLP varit god när man gjort affischerna, vars stil kanske kan kallas retrofuturistisk. JLP har sina rötter i 30-talet.

De tre planeterna som valts ut till turistmål är HD 40307g, Kepler-186f och Kepler-16b. Enligt texten på postern är HD 40307g dubbelt så stor som jorden, vilket gör att gravitationen är åtta gånger så hög. Därför lockar man med skydiving just på denna planet.

Kepler-186f är unik för att den är den första planeten av jordens storlek som man hittat som befinner sig inom en stjärnas så kallade Goldilocks zone. Det betyder att det finns förutsättningar för liv. Den kretsar dessutom kring en stjärna som är kallare och rödare än solen. Enligt NASA skulle det, om det finns växter på Kepler-186f, att de snarare är röda än gröna. Vilket förklarar texten: ”Where the grass is always redder on the other side!”

Kepler-16b kretsar inte runt en stjärna, den kretsar kring två. Vilket förklarar både ”The Land Of Two Suns,” och ”Where your shadow always has company!”

NASA har en väldigt underhållande hemsida, men vi hänger hellre på Jet Propulsion Laboratory. Affischerna är fria att ladda ned, man kan naturligtvis läsa mer om dem men det finns enormt mycket fascinerande och häpnadsväckande saker att läsa och titta på.

Ola Wihlke

1 kommentar

Under Bokomslag bilder och foto

Ett svar till “NASA:s posters som ska locka turister till rymden

  1. Haha, stilen är ju precis som gamla brittiska järnvägsposters.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s