En novell varje kväll 88: ”A&P” av John Updike

Novellens inledning: ”In walks these three girls in nothing but bathing suits. I’m in the third check-out slot, with my back to the door, so I don’t see them until they’re over by the bread.”

I ”A&P”, en underbar liten novell av John Updike, dras vi genast in i handlingen, som den berättas av en ung man som jobbar i en livsmedelsbutik. En butik i kedjan A&P som får oväntat men välkommet besök av några tjejer i badkläder.

Stilen har drag av medvetandeström, men det är, trots det inledande grammatiska felet, en mycket välkomponerad liten berättelse, hämtad ur samlingen Pigeon Feathers (Random House), första gången utgiven 1962.

9780679645764

Tydligen råder det delade meningar om den här novellen, kanske för att den unge mannen i sina tankar så fräckt kommenterar tjejernas utseende? Men senare i novellen kommer han till deras undsättning. Frågan Updike mer eller mindre tvingar oss att fundera över är: Gör han det för att han är schyst eller för att han vill imponera på tjejerna?

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Noveller

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s