Recension: ”Wilhelm Deffke – Pioneer of the Modern Logo”

Unbenannt-3

Wilhelm Deffke – Pioneer of the Modern Logo
Red. Bröhan Design Foundation
Scheidegger & Spiess, 2014

Trots att Wilhelm Deffke (1887-1950) har utsetts till ”Den moderna logotypens fader” av den amerikanska kritikern Steven Heller – få personer har skrivit så mycket om den grafiska designens moderna historia – så är det mest branschfolk som känner till den tyske grafiske designern, arkitekten, poster- och bokdesignern. Tills nu, för nu har den första monografin om Deffke kommit ut.

Wilhelm Deffke – Pioneer of the Modern Logo är ett riktigt praktverk – nästan 400 sidor med ungefär 600 illustrationer och 14 spännande essäer som täcker olika delar av Deffkes rika och mycket mångskiftande produktion. Ganska lite är känt om Deffkes privatliv, så fokus ligger mycket tydligt på yrkesmannen Deffke.

Efter studier vid Kunstgewerbeschule Elberfield, började han arbeta för Peter Behrens 1909 i hans ateljé i Neubabelsberg, inte långt från Potsdam. Där lärde han känna Walter Gropius och Mies van der Rohe. 1915 startar han i Berlin en reklambyrå tillsammans med Carl Ernst Hinkefuss, Willhelmswerk, som enligt boken var en av de allra första moderna tyska reklambyråerna.

978-3-85881-737-2_Deffke_ENGL_05

© Bröhan Design Foundation

Boken är gjord i samarbete med Bröhan Design Foundation, som grundades 2005 av samlaren, entreprenören, galleristen och forskaren Torsten Bröhan. Ett av målen med stiftelsen är just att lyfta fram förbisedda designers från 1900-talet. Och ju mer man läser om Deffke, desto tydligare blir det att både hans stil och tänkande kring reklam på många områden låg långt före sin tid. Han förespråkade branding långt innan det blev en självklar del av marknadsföringen.

Wilhelm_Deffke-p93_sugar-poster-1925

Wilhelm Deffke, Poster, “Der Zucker—Ausstellung der Zucker herstellenden und verarbeitenden Industrien Deutschlands”, (Sugar—Exhibition for Sugar Producers and Processing Industries in Germany) Magdeburg 1925, Dr. Selle & Co. A.G., Berlin, 90.5 x 61.2 cm, the estate of Wilhelm Deffke © Bröhan Design Foundation

Och det är verkligen slående hur modernt Deffkes visuella språk är, kanske särskilt tydligt vad gäller logotyperna, med sin långt drivna stilisering och höga abstraktionsgrad. Deffke skapade 10.000 logotyper till produkter och företag, men utformade även, förutom nämnda posters och böcker, spektakulärt material till mässor och utställningar åt företag som Reemtsma (cigaretter), Rückforth (livsmedel, kosmetika) och Manoli (cigaretter). Även på detta område var han en föregångsman, men jag tycker att logotyperna intar en särställning i produktionen.

a7793bd77

Wilhelm Deffke, Signet for Fernseh AG, Berlin, 1937, registered on August 5, 1937, entered in the Warenzeichenblatt on December 1, 1937 under no. 497993, the estate of Wilhelm Deffke, film with signets, 1945 © Bröhan Design Foundation

Enligt Deffke skulle också just logotypen tjäna som fundament i ett företags marknadsföring. Med sin abstrakta stil, som han utvecklade tidigt på 20-talet, förebådar Deffke både den senare utvecklingen inom ”New Typography” och Bauhaus typografi.

Wilhelm_Deffke-p189_Eule_klein

Wilhelm Deffke, Owl signet, 1917, in Wilhelmwerk, ed. Handelsmarken und Fabrikzeichen: Eine Werbeschrift. Charlottenburg 1917, identical to “Hausmarke des Philosophen A. Vetter,” Deutscher Buch- und Steindrucker 30, no. 6 (1924): 410 © Bröhan Design Foundation

Och som ytterligare ett bevis på att Deffke var före sin tid, så används vissa av hans logotyper fortfarande, som de två sammanlänkade figurerna, för knivtillverkaren J.A. Henckels.

Deffkes mest omstridda skapelse är ett stiliserat hakkors, men en av hans assistenter har hävdat att det helt enkelt knycktes av nazisterna på 20-talet. Det var innan dess en ganska vanlig symbol. Och efter kriget intygade Walter Gropius, när han verkade vid Harvard, i ett brev till de tyska myndigheterna att Deffke aldrig samarbetade med nazisterna.

978-3-85881-737-2_Deffke_ENGL_03

© Bröhan Design Foundation

Torsten Bröhan köpte Deffkes kvarlåtenskap 2010. Han insåg genast att Deffke förtjänade en större publik, och han sparade inte på krutet. 11 konsthistoriker och två experter på design anlitades för att skriva Deffkes historia.

Satsningen har verkligen burit frukt, Wilhelm Deffke – Pioneer of the Modern Logo är välgjord in i minsta detalj och även om bildmaterialet är bokens huvudnummer, så är essäerna sällsynt välskrivna. De sätter in Deffkes verk i ett mycket vidare designhistoriskt sammanhang, där det utan tvekan hör hemma.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s