How to Write about Africa, klassisk satirisk text av Binyavanga Wainaina

”Broad brushstrokes throughout are good. Avoid having the African characters laugh, or struggle to educate their kids, or just make do in mundane circumstances. Have them illuminate something about Europe or America in Africa. African characters should be colourful, exotic, larger than life—but empty inside, with no dialogue, no conflicts or resolutions in their stories, no depth or quirks to confuse the cause. […] Animals, on the other hand, must be treated as well rounded, complex characters. They speak (or grunt while tossing their manes proudly) and have names, ambitions and desires. They also have family values: see how lions teach their children? Elephants are caring, and are good feminists or dignified patriarchs. So are gorillas. Never, ever say anything negative about an elephant or a gorilla.”

9781847083326

Binyavanga Wainaina, är en kenyansk författare och journalist, född 1971. Förutom självbiografin, One Day I Will Write About This Place: A Memoir (Granta), är han kanske mest känd för att ha grundat litteraturtidskriften Kwani? 2003.

Men han är även känd för en text med hårt bitande satir, ”How to Write about Africa”, som han skrev som en omedelbar reaktion på läsning av ett temanummer av tidskriften Granta om afrikansk litteratur, eventuellt var det nummer 48. Hursomhelst, Wainaina, berättar om hela den här episoden i Bidoun: ”How to Write About Africa II: The Revenge”.

1229948336817

 

Afrikanumret av Granta får Wainaina att flippa ur ordentligt. Han var i Norwich, England, i sin studentlägenhet och skrev, i flera timmar, ett ilsket mejl till Grantas redaktör. Han tyckte att tidskriftens temanummer var ”populated by every literary bogeyman that any African has ever known, a sort of ‘Greatest Hits of Hearts of Fuckedness.’ It wasn’t the grimness that got to me, it was the stupidity.”

Det blev ett långt mejl och, till Wainainas stora förvåning svarade redaktören, Ian Jack, nästan direkt. Han gillade inte heller det här temanumret, som var gjort före hans tid. Wainaina fick däremot ett erbjudande att skriva något för Granta. Han skrev, men det blev skräp. Då kommer redaktören på en idé – varför inte publicera ditt långa upprörda mejl? Redigerat givetvis?

1229945652983

Det tog en timme för Wainaina att bearbeta texten. Sedan kom Granta 92: The View from Africa ut, det var 2005, och texten publicerades på nätet.

Den blev den mest delade texten i Grantas historia. Skriver Wainaina: ”I started hearing from friends, from strangers; started getting my own words forwarded to me with a cheerful heading, as something I might be interested in, as though I hadn’t written it. I went viral; I became spam. I started getting invitations — to conferences, meetings, think tanks. I started getting mail. Now I am ‘that guy,’ the conscience of Africa: I will admonish you and give you absolution.”

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s