15 bokomslag av Chip Kidd

Chip Kidd ägnar sig åt många saker, han är redaktör och författare, men han är mest känd som grafisk designer, som spottar ur sig i genomsnitt drygt 70 visuellt intressanta och sinsemellan väldigt olika bokomslag per år.

Man får intrycket att Kidd har en bottenlös fantasi, en fantastisk förmåga att förnya sig och överträffa sig själv. Om någon grafisk designer som formger bokomslag kan kallas superstjärna, ja då är det Chip Kidd, som bland annat har gjort ett bejublat TED-Talk (2012) som hittils har haft 1,3 miljoner tittare.

Hans bokomslag för Alfred A. Knopf, där han har jobbat sedan 1986, har bidragit till en allmän höjning av kvaliteten på bokomslag i Amerika, man kan, utan att överdriva, säga att han har höjt ribban för hela förlagsbranschen.

Han har erövrat rader av priser, men han sträckte också ut en hjälpande hand när Peter Mendelsund – idag kan han tävla med sin mentor – skulle etablera sig som grafisk designer och omslagsmakare. Kidd såg Mendelsunds kvaliteter och potential, trots att de representerar ganska olika stilar.

Mendelsund är lite mer inriktad på klassiker – Kafka, Nabokov och Calvino – och så kallad litterär fiktion. Kidd har en något mer kommersiell inriktning, men ge honom en bok, vilken som helst, och han trollar garanterat fram ett omslag som får boken att se åtråvärd ut.

Det här är 15 omslag av Chip Kidd, som vi tycker är något utöver det vanliga:

cover-david-shields-how-literature-saved-my-life-book

cover-moonlight-sonata-at-the-mayo-clinic-nora-gallagher-book

cover-haruki-murakami-1Q84-book

cover-koji-suzuki-birthday-book-chip-kidd

cover-augusten-burroughs-dry-cover

cover-LalaPipo-hideo-okuda-chip-kidd

cover-keigo-higashino-kaoko-book

cover-eric-lax-conversations-with-woody-allen-paperback-book

cover-yoshida-shuichi-villain-a-novel-book

cover-davis-quammen-spillover-book

cover-kurt-andersen-trust-me-book

cover-philip-j-hilts-protecting-americas-health-book

cover-haruki-murakami-kafka-on-the-shore-novel-book

cover-donna-tartt-the-little-friend-book

cover-charles-burns-black-hole-graphic-novel-book

Det här urvalet är naturligtvis inte representativt, Chip Kidd gör omslag till alla tänkbara böcker och hans omslag visar på en imponerande bredd. Det här urvalet försöker visa honom när han, i vårat tycke, är som mest visuellt fängslande och utmanande. Besök Kidds hemsida, där kan du se många fler omslag och en större variation. Ett stort tack till Chip Kidd som lät oss välja och vraka i hans arkiv.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s