Vinnaren av 2014 Costa Book of the Year är…

9780099575450

Redan när hon var sju år gammal bestämde sig Helen Macdonald för att bli falkenerare. Hon lärde sig den svårbegripliga terminologin och läste alla de klassiska böckerna i ämnet, bland andra The Goshawk av T.H. White (1906-1964), som betraktas som ett mästerverk och beskriver hans kamp för att träna en duvhök, som en andlig övning.

9781590172490

När Macdonalds far dör blir hon utom sig av sorg och besatt av tanken att själv träna en duvhök. Hon gör slag i saken och köper Mabel för 800 pund på ett kajområde i Skottland och tar henne med hem till Cambridge. Hon fyller frysen med hökfoder och gör sig onåbar och påbörjar den långa, svåra och märkliga kampen för att träna och tämja Mabel, en i allra högsta grad vild fågel.

Så sammanfattas innehållet i Helen Macdonalds udda självbiografi, H is for Hawk (Jonathan Cape), som vann Samuel Johnson-priset i fackboksklassen 2014. Nu har den även erövrat priset 2014 Costa Book of the Year, från 1971 Whitbread Literary Awards fram till 1985 då det döptes om till Whitbread Book Awards och, slutligen, Costa Book Awards 2006.

Juryns storstilade motivering lyder: ”A unique and beautiful book with a searing emotional honesty, and descriptive language that is unparalleled in modern literature.”

Costa Book Awards delas ut till några av de främsta böckerna under föregående år, som har skrivits av författare hemmahörande i Storbritannien och Irland. Det är fem kategorier – debutroman, roman, biografi, lyrik och barnbok. En av de fem böckerna utses sedan till årets bok.

Även kritikerna var lyriska när H is for Hawk kom ut, Christian House gav den en femstjärnig recension i The Telegraph och kallade boken ”a soaring triumph”.

”This sense of falconry only being undertaken by the rich and privileged comes from the 19th-century tradition and it is no longer true. I ran to the hawk because I was broken and grieving.”

Macdonald, citerad ur en intervju i The Guardian.

”I’d filled the freezer with hawk food and unplugged the phone. Now I was a hermit with a hawk in a darkened room with books on three walls, a faded Afghan rug, and a sofa of stained yellow velvet. There was an old television, a mint-green vinyl cloth on the floor with the hawk’s perch on it, and a pair of deep green curtains printed with flowers that shut out the world. The goal was to be motionless, the mind empty, the heart full of hope.”

Citerat ur ett utdrag ur boken publicerat i The Telegraph.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s