Fotobok: ”Silent Histories” av Kazuma Obara

silent_histories01

Silent Histories
Text och foto: Kazuma Obara
AD/Red: Jan Rossell, Yumi Goto
Tryck och bindning Kazuma Obara, 2014

Kazuma Obara, född 1985 i Iwate, Japan, studerade fotojournalistik och arbetade i finansbranschen. Efter katastrofen i Fukushima kände han sig manad att skildra och dokumentera händelseförloppet, vilket han gjorde mer närgånget än de flesta. Hans foton från kärnreaktorn i Fukushima fick mycket stor spridning, 2012 gav det schweiziska förlaget Lars Müller ut hans bok Reset – Beyond Fukushima.

Obaras nya bok, Silent Histories, handlar också om en katastrof och är handgjord och in i minsta detalj välgjord, som för att hedra dem den handlar om. Det första som möter läsarens blick är ett bleknat foto på en familj, men ansiktet på ett av barnen är övertejpat. Bokens första text berättar utan omsvep, men som med en blandning av sakligt raseri och förtvivlan, vad den handlar om:

The indiscriminate bombing by U.S.forces during the Pacific War massacred 330,000 and left 430,000 Japanese citizens injured. More than 9.7 million citizens were left homeless as 2.23 million houses were, and over 200 cities were damaged. In this enormous damage, a girl lost her left foot at the age of six, and a fire bomb left a baby’s foot in flames two hours after her
birth. Another boy was burned over his entire body, as well as losing all six of his family members in a flash and becoming an orphan.

Japan brought about its economic recovery in the wake of wartime devastation. Such remarkable growth was even called “Japanese economic miracle”. In contrast to the historically lustrous economic growth, children with wounds of war were forced to live a harsh life, unable to cure their wounds.

They have lived in the shadows, trying to hide their scars and avoid causing someone trouble by being visible, trying hard to cover their pain…

silent_histories02

Silent Histories handlar alltså om krigsoffer, som på sätt och vis blev dubbelt drabbade. Dels blev de offer för kriget, invalidiserade för livet i unga år, dels tvingades de dölja sitt lidande för att inte besvära omgivningen. Silent Histories gör deras röst hörd, den berättar i ord och bild sex av offrens historier, för att bryta den långa tystnaden.

silent_histories03

silent_histories04

silent_histories12

silent_histories08

silent_histories09

silent_histories10

silent_histories11

silent_histories07

I den här boken får sex av krigsoffren både berätta sina historier och öppet visa upp sina skador. Fotot ovan är samma familjefoto som visas i inledningen av boken, men nu har tejpen som dolde det yngsta barnets ansikte avlägsnad.

Boken vill alltså bryta en tystnad som varat i nästan 70 år. Det är en mycket intim och laddad berättelse, att boken är handgjord och extremt välgjord, upplagan var löjligt liten, är ett sätt att hedra både de här sex personerna och dem som drabbats av liknande öden.

Boken innehåller snapshots, gamla klass- och familjefoton, foton av japanska städer 1945 och idag samt porträtt av de sex personerna, som berättar sina respektive historier. Obara har gjort uttagbara kopior av deras statliga handlingar som visar att de är handikappade, de äkta handlingarna är praktiskt taget värdelösa, eftersom staten inte betalat ut någon kompensation.

silent_histories05

silent_histories06En annan av bokens många detaljer är att Obara tillverkat välgjorda kopior av propagandatidskrifter från kriget. De ligger instuckna bland pärmarna.

Omslaget i tweed anspelar på att många av krigsinvaliderna fick arbeta med att sy, eftersom de inte kunde räkna med att bli fast anställda vare sig inom det offentliga eller det privata.

Ja, Obara har lagt ned en enorm möda på att göra den här boken unik, tyvärr är chanserna små att man får se den i verkligheten små, eftersom den är gjord i en så oerhört liten upplaga, som sålde slut på nolltid.

Men Obara har även gjort en kort film i vilken han visar boken:

Trots att jag bara läst boken som PDF tycker jag att Silent Histories är ett sällsynt bra exempel på vad man kan uträtta med en kombination av ord och bild. Boken utnyttjar de möjligheterna maximalt – det är en djupt gripande, rörande och upprörande bok.

När man läser den inser man ganska snart varför så valde den som sin absoluta favorit bland fotoböckerna 2014. Man bör hushålla med epitetet mästerverk, men man kan använda det om Silent Histories.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s