Tre nya utgåvor av klassiska fotoboken ”Tokyo” (1961)

j6zCE8sP_c14x2W

Det japanska förlaget Akio Nagasawa Publishing har gett ut tre nya utgåvor av den klassiska fotoboken Tokyo, av William Klein. Det är ett utmärkt tillfälle att billigt komma åt fantastiskt foto från Tokyo, åtminstone om man väljer den billigaste utgåvan. Fotot är fenomenalt och präglas av Kleins nydanande stil, foton som är lite suddiga och motiv som är ur fokus – exempel på hans berömda antiteknik. Det skapar en fantastisk energi och atmosfär.

ÒâåÒé╣Òâê11

ÒâåÒé╣Òâê13

019

ÒâåÒé╣Òâê12

ÒâåÒé╣Òâê17

Klein kom till Japan första gången 1961 och i Tokyo blev han beledsagad av japanska tjänstemän. Det gav honom möjlighet att ta en hel del unika foton, foton som en japansk fotograf kanske inte skulle ha tillåtit sig att ta. Han fotade matcher i sumobrottning och vågade sig ända fram till kanten av den heliga brottningsringen. Han tog ett närgånget porträtt av det kejserliga paret.

Klein fick även möjlighet att fota inne i Tokyos börshus (se ovan) mitt under pågående handel. När Klein slutligen skakade av sig sina följeslagare, gav han sig ut i Tokyos kaos på egen hand.

Under vistelsen introducerade den kända fotografen Eikoh Hosoe Klein för Kazuo Ohno, en av grundarna av Butoh som Klein fick se framförd live på gatorna. Klein träffade även Ushio Shinohara, den japanske nydadaisten, och fotade barn på gator och när de spelade baseboll. Boken avslutas med ett dramatiskt foto taget på natten, en skyline och under den antiamerikanska protester, en föraning om det djupa missnöje med USA som snart skulle sprida sig i Japan.

Tokyo har beskrivits som en blandning av historisk skildring och personlig dagbok. Fotot är stilbildande, men fotona är även intressanta på grund av de miljöer Klein fick tillträde till, de är intressanta eftersom han träffade så många framstående personer, inte minst ur det konstnärliga avantgardet.

Klein föddes 1928 i New York och han började som modefotograf 1955, men redan 1956 kom hans fotobok New York ut. Därpå följde Roma, Moscow och Tokyo. Den senare gavs ut första gången 1964, av förlaget Zokeisha i Tokyo, men snart gavs den ut i andra länder.

En separatutställning på San Francisco Museum of Modern Art 1995 bekräftade hans storhet och betydelse. I Japan, på Tokyo Metropolitan Museum of Photography, visades utställningen ”Paris+Klein” 2004 och 2005 visades en ”William Klein Retrospective” på Centre Pompidou i Paris. Utställningen ”William Klein + Daido Moriyama” på Londons Tate Modern 2012-13 fick sällsynt mycket positiv uppmärksamhet, även från mode- och filmvärlden.

Det här är de tre nya utgåvorna av Tokyo som Akio Nagasawa gett ut:

Tokyo, 1961 (booklet edition) Pris: $27.50 Upplaga: 2000

Tokyo, 1961 (new edition) Pris: $275 Upplaga: 1000

Tokyo, 1961 (special edition) Pris: $2.759 Upplaga: 100

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s