Recension: ”Time After Time” av Kaisa och Christoffer Leka

bookcover

Kaisa och Christoffer Leka
Time After Time
Colouring Tuomas Mäkinen
Absolute Truth Press, 2014

Serieromanen Time After Time är nästan osannolikt färgstark och praktfull, men inleds med en text av Robert Bringhurst med den självförklarande titeln The Meaning of Mythology, som handlar om hur myter fungerar och om varför de berättas om och om igen.

Myterna är ett alternativ till vetenskapen – men dess hypoteser presenteras i form av berättelser. De handlar ofta om gudar och grundläggande krafter i universum, men när de berättas, skriver Bringhurst, upplever lyssnaren det som om de handlar om den mänskliga erfarenheten.

time_after_time2

Själva serien inleds med att Kaisa Lekas alter ego, Musen, sitter i sin ateljé, som är belamrad med böcker och vackra mattor. Hon talar i telefon med Ankan, Christoffer Lekas alter ego, som är på ett antikvariat och tokhandlar böcker. Musen känner igen beteendet och tycker att Ankan är oansvarig – paret har ansträngd ekonomi och fler böcker är det sista de behöver.

time_after_time4

Men Ankan kommer hem och börjar förevisa böckerna, den ena märkligare än den andra – allt ifrån ett italiensk-tyskt lexikon stort som en tändsticksask till den första boken någonsin om graffiti, från 1974. Ankan har även varit förslagen och köpt en gammal bok åt Musen, en bok som är en del av den indiska litteraturens skatter, den kanske allra mest älskade berättelsen, den som handlar om de tio skepnader Sri Krishna antar när han uppenbarar sig i vår värld.

time_after_time3

Ankan börjar läsa för Musen, som sitter vid ritbordet och jobbar, och berättelsen börjar. Från och med nu växlar berättelsen mellan att handla om Ankan och Musen i ateljén och om den indiska mytologin. Det är oerhört snyggt och vackert och charmigt och humoristiskt. Bara att bläddra i Time After Time ger en visuell kick.

Det växelvisa berättandet flyter på bra och när myterna blir för snåriga rycker ofta Ankan in och förklarar hur de lämpligen kan tolkas. Många av våra invanda föreställningar om hur världen är beskaffad utmanas. Vissa av myterna kan vara nog så skrämmande, men det här är en bok med skyhög mysfaktor, att sträckläsa eller att sitta och bläddra i och njuta av illustrationerna.

time_after_time5

Boken är gjord med omsorg om minsta detalj, den är ett konstnärligt objekt i sig. Med boken följer också en vinylsingel, med ett par urgamla hinduiska hymner framförda av Katri Korhonen. Läs mer på bokens fina hemsida.

time_after_time8

Jag tror inte att man nödvändigtvis måste vara intresserad av indisk eller annan mytologi för att uppskatta den här boken. Själv blev jag lite förvånad över hur fascinerande jag tycker att det mytologiska stoffet i Time After Time är, i linje med många helt moderna filosofiska frågeställningar. Teckningarna, färgprakten och Ankans pedagogiska skicklighet bidrar till att de blir lättare att förstå.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s