Philip Levine, 1928-2015

Den firade och älskade amerikanska poeten Philip Levine har avlidit.

Levine var en av sin generations största poeter, ”a large, ironic Whitman of the industrial heartland,” enligt Edward Hirsch.

Levine föddes i Detroit, Michigan, 1928, och arbetade efter universitetsstudier inom bilindustrin, erfarenheter som utgjorde stoff till många av hans dikter. 1953 erhöll han en MFA från Iowa Writers Workshop. Där studerade Levine tillsammans med poeterna Robert Lowell och John Berryman, som han kallade sin ”one great mentor.”

I en recension av diktsamlingen Breath, skrev Publishers Weekly: ”Levine writes gritty, fiercely unpretentious free verse about American manliness, physical labor, simple pleasures and profound grief, often set in working-class Detroit (where Levine grew up) or in central California (where he now resides), sometimes tinged with reference to his Jewish heritage or to the Spanish poets of rapt simplicity (Machado, Lorca) who remain his most visible influence.”

Mer om Levine samt några av hans dikter.

Intervju i The Paris Review: Philip Levine, The Art of Poetry No. 39

445

Köp

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s