Joan Didion och en Corvette Stingray 1968

”California belongs to Joan Didion.”

Skrev Michiko Kakutani i sitt långa porträtt av Joan Didion i New York Times 1979, ”Joan Didion: Staking Out California”, när hennes andra essäsamling The White Album skulle ges ut.  Med essäsamlingen befäste hon sin position som en skarpögd uttolkare av den amerikanska kulturen i allmänhet och den kaliforniska kulturen i synnerhet. Hon var redan en god bit på väg att erövra den ikonstatus hon har idag, en av de riktigt stora amerikanska essäisterna och litterärt orienterade journalisterna.

9780374532079

Redan med den första essäboken, hon romandebuterade 1963, Slouching Towards Bethlehem (1968) etablerade sig Didion som samhällsskildrare. Titelessän gestaltar hennes intryck av distriktet Haight-Ashbury i San Francisco när det var centrum för motkulturerna, hippies och flower power. Skildringen är allt annat än idyllisk, kan man säga.

9780374531386

På omslaget till The White Album (ovan) ser det ut som om Didion sitter i en Corvette Stingray, som verkar vara något av författarinnans favoritbil. I Michiko Kakutanis långa porträtt nämns den också och tydligen kör åtminstone en av Didions litterära karaktärer en Corvette Stingray. Det finns definitivt tråkigare bilar.

Det pågår en utställning just nu på Danzinger Gallery i New York, 521 West 23rd Street, där man visar foton som Julian Wasser tog av Didion i Hollywood 1968. Hon sitter i och poserar vid en Corvette Stingray. Ett stort tack till Nera Lerner och Danziger Gallery för att vi får visa de här klassiska och ikoniska fotona av en av den amerikanska litteraturens mest kompromisslösa stilister.

19_10

Joan Didion, Hollywood, 1968 © Julian Wasser

Julian Wasser startade sin fotokarriär på Associated Press i Washington DC, där han träffade och gjorde sällskap med den kände nyhetesfotografen Weegee – som blev en viktig influens. Vid mitten av 60-talet flyttade Wasser till Los Angeles och så småningom blev han känd för att vara fotografen man borde anlita om man ville ha avspända och välkomponerade bilder. Hans foton av Jack Nicholson, Anjelica Huston, Marcel Duchamp och en ung Jodie Foster är redan klassiker.

841

Joan Didion, Hollywood, 1968 © Julian Wasser

1968 fick Wasser uppdraget att åka hem till Joan Didion, vars Slouching Towards Bethlehem var på väg att bli en litterär sensation. ”Jag hade läst hennes romaner,” sa Wasser. ”och hon missade inte någonting. Hon var en sån tungviktare som person.”

3131

Joan Didion, Hollywood, 1968 © Julian Wasser

Wasser fotade Didion vid hennes hyrda hus på Franklin Avenue i Hollywood, där hon bodde med sin make. författaren John Gregory Dunne och dottern Quintana Roo. ”Det var ett trevligt och mysigt hus,” minns Wasser. ”Och hon var väldigt lätt att tala med. No Hollywood affectations.”

4101

Joan Didion, Hollywood, 1968 © Julian Wasser

De började fota inomhus och gick sedan ut för att plåta Didion med hennes nyinköpta gula Corvette Stingray. Didion är ju både elegant och stencool – vad jag kan se håller hon en cigarett i handen på varje foto. Modehuset Céline gjorde en kampanj med modellen Daria Werbowy som fick posera som Didion i bilfönstret. Och nu har som bekant Céline köpt in sig ytterligare i varumärket Didion, eller hur man ska uttrycka det.

joan01 (1)

 Joan Didion, Hollywood, 1968 © Julian Wasser

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s