Ursula K Le Guin flippade ut efter Kazuo Ishiguros uttalande om fantasy

Ursula K. Le Guin och Kazuo Ishiguro har rykt ihop apropå saker han sagt om sin nya roman The Buried Giant, som har tydliga drag av fantasy. I New York Times frågade Ishiguro: ”Will readers follow me into this? Will they understand what I’m trying to do, or will they be prejudiced against the surface elements? … Will they say this is fantasy?”

The Buried Giant (inbunden)

”Well, yes, they probably will. Why not?” svarade Le Guin irriterat. ”It appears that the author takes the word for an insult. To me that is so insulting, it reflects such thoughtless prejudice, that I had to write this piece in response.”

Jag tycker att Le Guin har blivit något av genrefiktionens reflexmässiga och rabiata försvara – if you mess with fantasy or speculative fiction, you mess with Le Guin! Och då attackerar Le Guin med pavlovsk förutsägbarhet. Det kan framkalla en våldsam reaktion bara man antyder att det kan finnas annan litteratur som är intressantare än just fantasy. Big deal.

Ishiguro menade kanske bara, utan några illasinnade baktankar, att han var orolig att just hans läsare, som kanske förväntar sig något annat av honom, skulle ha svårt med romanens drakar, jättar och älvor.

Och han har ju nu faktiskt valt att skrivit en fantasyroman, så det verkar märkligt att anklaga honom för att vara fientligt inställd till fantasy. Hans oro verkar gälla att läsarna inte ska upptäcka att boken inte bara är fantasy, att de ska missa att den också handlar om seriösa samtidsfrågor, som bland annat handlar om krig, etniska rensningar och det kollektiva minnet.

Kritiken av Ishiguros roman har varit påfallande delad – så hans farhågor var kanske inte helt grundlösa? Le Guins utbrott verkar delvis bero på dåligt självförtroende, något inte just hon borde lida av, en av Amerikas mest firade författare inom så kallad speculative fiction, ett paraplybegrepp som även innefattar fantasy.

Ola Wihlke

2 kommentarer

Under Nyheter

2 svar till “Ursula K Le Guin flippade ut efter Kazuo Ishiguros uttalande om fantasy

 1. Fast jag kan förstå försvarandet på sätt och vis. Fantasy är inte helt rumsrent i litteraturkretsar och du säger det till viss del själv, genom att förtydliga att hans bok inte Bara är fantasy. Det är väldigt sällan fantasy är just Bara fantasy, helt utan samtidsfrågor om krig osv. Många svenska författare väljer tom att benämna sin genre som något annat än just fantasy när de skickar manusen till förlagen. Helt enkelt för att risken att manuset inte ens blir tittat på, är större om man benämner det fantasy istället för tex magisk realism ( Isabell Allende, Carlos Ruiz Zafón etc ).
  Sedan kanske hon överreagerade, men jag kan gissa att hon fått försvara sin genre så många gånger att hon kanske hamnat i konstant försvarsläge.

  • Ola

   Jag förstår vad både du och Le Guin menar men det du kallar litteraturkretsar, vad och vilka är det? Och om de finns, är det någon som egentligen bryr sig om dem längre? Le Guin har ju just fått ett life time achivement award av National Book Foundation (?) och jag tror att de är mer intresserade av fantasy än vad man är av literary fiction inom vissa fantasykretsar.

   Jag förstår naturligtvis din poäng, men jag håller inte med om att man ser ned på fantasy längre, kanske inom vissa kretsar – Sveriges 20 mest traditionella kritiker? – men färre av dem som verkligen har stort inflytande, exempelvis de som gillar George R.R. Martin.

   Jag tror att du har helt rätt i att Le Guin hamnat i konstant försvarsläge. Och jag förstår din poäng och tycker att det är jättekul med en så lång och genomtänkt kommentar. Vi kanske kunde växla några mejl om det här och lägga upp det som ett blogginlägg?

   Jag tror att det är många som funderar på den här och liknande frågor, det pågår/pågick en debatt om litteraturkritik i DN och SvD som ligger lite i linje med den här diskussionen, den del som handlar om vilka grupper och krafter som har inflytande över litteraturen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s