Akhil Sharma vann Folio-priset 2015

folioprize

Förra årets korta lista för The Folio Prize var dominerad av amerikaner och George Saunders vann, med den underbara och saunderskt skruvade novellsamlingenTenth of December. I år var listan nästan en maximalt blandad historia – priset är ju öppet för alla engelskspråkiga författare.

Vi gick all in på romanen 10:04 (Granta) av Ben Lerner, som vi tycker är en av de roligaste, rappaste, smartaste och mest underhållande amerikanska romanerna vi läst på länge. Originell. Om vi hade en bokklubb, skulle den vara månadens bok i april. Men det var antagligen inget smart tips, ännu en amerikansk vinnare hade säker väckt en hel del irritation

9781847088918

Vann gjorde i stället indiern Akhil Sharma med Family Life (Faber) Indien, som har fått väldigt fina recensioner.

9780571314263_200_family-life

9645.books.origjpg

Pocket

Boken handlar om den lille pojken Ajay, åtta år gammal, och hans äldre bror Birju. De lever i Delhi vid slutet av 70-talet och lever ett bekvämt och inrutat liv: bad på hustaket cricketmatcher utkämpade på gatorna.

Men, deras far får ett arbete i USA och det invanda byts ut mot nyheter – ”a land of carpets and elevators, swimsuits and hot water on tap.” Den nya livet är spännande, med tjejer, teve dygnet runt, tills familjen plötsligt drabbas av en tragedi.

Förlaget beskriver romanen, som är delvis självbiografisk, som en mörk komedi.

Recensionerna var överlag väldigt positiva till denna Sharmas andra roman. Recension av Kirsty Gunn i The Guardian: ”Family Life by Akhil Sharma review – an unhappy emigration”

”Like fiction by writers from Fitzgerald through to Cheever and, more recently, James Salter and Louis Begley,Family Life reveals a kind of American survival story that is actually fatal.”

Citerat ur recensionen.

Intervju i The Guardian: ”Akhil Sharma: ‘I feel as if I’ve shattered my youth on this book'”

”I wanted it to overwhelm and I think that this desire, this aesthetic, comes personally from being ignored as a child, and more widely from the racism of being an Indian in America. It is a sense of wanting to write something that is undeniable. It took such a long time, but in the end the finished product is very close to what I wanted to achieve at the beginning.”
– Akhil Sharma

Utdrag ur Family Lifeutdrag samt podcast med samtal med Sharma

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Nyheter

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s