Amazon: ”This price was set by the publisher”

Tidigare i veckan rapporterade medierna om att Amazon och HarperCollins har skrivit ett nytt kontrakt gällande försäljningen av e-böcker. Därmed har man undvikit en utdragen batalj i stil med den som utkämpades mellan Amazon and Hachette 2014.

Den sårade jätten Amazon verkar inte längre vara på krigsstigen – sedan i höstas har man framgångsrik omförhandlat kontrakt med – Hachette, HarperCollins, Simon & Schuster och Macmillan. Enligt New York Times stipulerar samtliga kontrakt att förlagen själva får bestämma priserna på e-böcker samtidigt som det finns incitament för dem att hålla priserna nere.

Men på många sidor på Amazons Kindel store kan man nu läsa en text: ”This price was set by the publisher” Amazon påpekar alltså för sina kunder att de hellre skulle sälja böckerna billigare, man både pekar finger och vädjar om sympatier, vilket kan behövas efter den segslitna tvisten med Hachette. Den kan nog betraktas som en smärre PR-katastrof.

Tydligen har texten ”this price was set by the publisher” använts tidigare, men sedan förlagen omförhandlade sina kontrakt har den blivit mycket vanligare. Anledningen till att Amazon är så allergiska mot höga priser på just e-böcker är att deras så kallade priselasticitet är särskilt hög. Annorlunda uttryckt – kunderna är benägna att köpa många fler e-böcker om priset på dem sjunker.

Enligt Amazon tjänar alla berörda parter på billiga e-böcker. Förlagen har, inte helt överraskande, en annan syn på saken. För tillfället råder fred mellan Amazon och de stora förlagsjättarna.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s