Stadtbibliothek Stuttgart lyser som en blå isbit i natten

Fotbollsintresset utvecklas stegvis, som i olika stadier. När den fotbollsintresserade börjar vurma för vissa arenor har det gått ganska långt. Samma sak är det för bokintresserade men istället för fotbollsarenor gäller vurmen bibliotek, som bland annat prisas för sina samlingar (hemmalaget) och särskilda atmosfär (akustiken och hemmapubliken).

Åtminstone sedan 1945 har man hävdat att bibliotekens tid är förbi, men det är ett lika orimligt påstående som att hävda att fotbollsarenornas tid är förbi. Visst sjunker publiksnittet, men jag tror att både bibliotek och fotbollsarenor kommer att finnas ungefär lika länge som den mänskliga civilisationen. Vi behöver dem.

Beleuchtung Bibliothek

foto: Kraufmann & Kraufmann

Neue Stadtbibliothek

foto: Kraufmann & Kraufmann

Frühling_Stadtbibliothek_Stuttgart_c_Meike_Jung

foto: Meike Jung

Min gissning är att framtidens bibliotek kommer att påminna om Stadtbibliothek Stuttgart am Mailänder Platz, men inte nödvändigtvis utseendemässigt. Biblioteket, som invigdes 2011, har fått samma centrala roll i staden som man reserverat för en kyrka i äldre tider – med sina nio våningar är biblioteket högst i omgivningarna. Dessutom är arkitekturen spektakulär, inuti är kuben minimalistiskt vit – det ser nästan ut som något Apple och M.C. Escher hade kunnat hitta på – utvändigt lyser den blått som ett tevespel om natten.

Stabi_Stuttgart_Galeriesaal_Martin_Lorenz

foto: martinlorentz.net

Stabi_Stuttgart_Galeriesaal3_Martin_Lorenz

foto: martinlorentz.net

Neue Stadtbibliothek

foto: Kraufmann & Kraufmann

Den sista bilden är tagen från bibliotekets ”hjärta”, nästan som byggnadens själ och meditativa mittpunkt, som man kan nå från alla byggnadens fyra sidor. Stadtbibliothek Stuttgart am Mailänder Platz är naturligtvis mer än ett bibliotek, snarare ett slags kulturcenter. Den vita interiören gör att det syns tydligt hur viktiga de fysiska böckerna fortfarande är i verksamheten.

Address:
Mailänder Platz 1
70173 Stuttgart

Bibliotekets storlek:
20225m²

Mer info om byggnaden:
http://www1.stuttgart.de/stadtbibliothek…

Ett stort tack till Meike Jung som hjälpte oss med bra bilder.

Ola Wihlke

1 kommentar

Under Artiklar, Bokomslag bilder och foto

Ett svar till “Stadtbibliothek Stuttgart lyser som en blå isbit i natten

  1. Eva

    Men gud hurfint var inte detta bibblo? Hade ingen aning, varit i Stuttg och det var fasatrist stad. Nu blir jag sugen på att åka dit igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s