Bok med vintagefoton av okonventionella kvinnor

8_BookClubDangerousWomen

Peter J. Cohen & Melissa Catanese
Snapshots of Dangerous Women
Förord: Mia Fineman
Universe

I över ett kvarts sekel har samlaren Peter J. Cohen gått på loppmarknader och auktioner och köpt foton från tidigt 1900-tal. Han har även köpt en hel del på eBay. Sedan har han sålt dem vidare till museum, exempelvis till Metropolitan Museum of Art och Art Institute of Chicago. Han har även donerat en hel del foton.

Delar av Cohens enorma samling med foton av kvinnor från 30-, 40-, och 50-talet som, med tidens mått mätt, beter sig okvinnligt återfinns i den helt underbara och smått unika fotoboken Snapshots of Dangerous Women.

Under två decennier har Cohen samlat inte mindre än 60.000 vintagefoton i den här tämligen smala kategorin. Så här förklarar han vad han menar med titelns ”farliga kvinnor”:

”Though many of the photos show women brandishing weapons like guns, bats, knives, or engaging in boxing or fighting, the concept was really more about the attitude they all seemed to have about them.”

De här fotona, av kvinnor som röker, rider in hästar, skjuter prick och halsar direkt ur flaskor, kommer från mängder av olika länder. Boken är nästan som en hyllning till världens kvinnor, som än idag har en massa förväntningar på sig om vad de bör och inte bör göra för att anses kvinnliga.

Jag kan inte låta bli att tycka att den är en perfekt morsdagspresent, men den funkar naturligtvis bra som farsdagspresent också. Boken, som ges ut av en imprint till Rizzoli, är dessutom väldigt välgjord och snygg.

All photos courtesy Rizzoli USA. Credit: Collection of Peter J Cohen

imrs

snapshotsofdangerouswomen2

 

maxresdefault

enhanced-buzz-wide-7947-1426100266-12Ola Wihlke

1 kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Ett svar till “Bok med vintagefoton av okonventionella kvinnor

  1. Åh! Vilken fantastisk bok!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s