Mats Almegård om en ny arbetarlitteratur i Europa i krisens spår

9789127141155

Det talas inte så mycket om klass längre, trots att klassklyftorna är rekordstora. Det talas inte heller särskilt mycket om arbetarlitteratur, men Mats Almegård har skrivit en exceptionellt bra översiktlig artikel, iDagens Arena, om dagens arbetarlitteratur i allmänhet och italiensk arbetarlitteratur i synnerhet. 

Det första stycket ställer in siktet på Italien och Sverigeaktuella Silvia Avallone:

”De unga i Italien är en bränd generation, eftersom de är instängda i en evig nutid där de inte vet om de någonsin kommer få ett jobb. Silvia Avallones nya roman har redan fått föräldrar att gråta över sina barns framtid.”

Men artikelns perspektiv är bredare:

”Den ekonomiska krisen har inte bara präglat senare års politik. Den har också gett upphov till en ny sorts arbetarlitteratur. En (relativt ung) generation författare skriver runt om i Europa berättelser som på ett eller annat sätt tar ställning till den nya verklighet som har sitt ursprung i ekonomisk kris. Berättelserna kretsar kring sätt att hantera arbetslöshet, de skildrar hur projektanställningar och avsaknaden av trygga anställningsvillkor sprider osäkerhet och desperation.”

13061993_O_1

Böckerna i den här nya arbetarlitteraturen gestaltar en dyster tillvaro, de präglas av frånvaron av arbete snarare än arbete, och karaktärerna tror inte särskilt mycket på framtiden, eller så har de orimliga förväntningar. Det här är några exempel Almegård lyfter fram, vid sidan av Avallone.

”I Tyskland skildrar Clemens Meyer de pappers- och rättslösa prostituerades vardag i Im Stein. Från Schweiz blickar Dorothee Elmiger ut över ett Europa som präglas av nya flyktingströmmar och människosmuggling (i Schlafgänger) och i Sverige berättar Stefan Lindberg (i Du vet väl om att du är värdefull) och Felicia Stenroth (i Indianlekar) om den nya arbetarklassen: om sommarvikarier och managementkurser på Ica eller hur svenska lagerarbetare står långt ned i hierarkin i den norska fiskindustrin. Det här är bara några exempel – av många – på den nya arbetarlitteratur som i dag uppstår runt om i Europa. Den som kanske mer beskriver bristen på arbete.”

Almegård argumenterar för att dagens arbetarförfattare, till skillnad från de tidiga proletärförfattarna, både är engagerade och intresserade av det estetiska. Om Avallone skriver han: ”Hon väjer inte heller för att skildra skönheten i ett nedläggningshotat stålverk, eller en öde landsända där galleriorna tömts. Hon är både engagerad OCH intresserad av en vackert komponerad text. Forna tiders arbetarförfattare skydde eller misstrodde vad som kommit att kallas (överklass-)diktaren i elfenbenstornet. ”

Pendelrörelsen mellan det engagerade och det estetiserande pågår genom hela litteraturhistorien, men det ena behöver inte utesluta, påpekar Almegård. Han lyfter framförallt fram Avallones två romaner som exempel på engagerade och indignerade romaner som också är vackert skrivna och dessutom handlar om skönhet. Läs hela artikeln av Mats Almegård: ”Att läsa är att leva andras liv”

Skriv gärna och berätta om du har någon samtida favoritroman som du tycker stämmer in på Almegårds beskrivning av dagens arbetarlitteratur. Eller om du har någon favorit bland äldre proletärförfattares romaner, som du tycker både är engagerande och estetiskt intressant.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Artiklar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s