Ny bok hävdar att kärleken är något vi kan välja

9780199370733_450

”I argue that love is an emotion, and that emotions, like beliefs, can be assessed for rationality: love in its developing, ripening, and fading stages is sometimes rational and sometimes irrational. I further argue that love isn’t always something we consciously feel … love sometimes resides below our conscious awareness. … I also take issue with the common belief that love is an on/off affair … because love admits of degrees. … A final claim I defend is that because love is an emotion, and because emotions are subject to a kind of rational control, love too is something we can choose.”

Clancy Martin citerar Berit Brogaard i recensionen ”She Seconds That Emotion” av Broogards On Romantic Love (OUP) i The Chronicle of Higher Education, 27 april 2015.

Recensionen av Broogards bok är intressant i sig, den väcker verkligen min nyfikenhet, men jag tycker att det sista påståendet, att kärleken är något vi kan välja, är märkligt. När jag tänker på de kärlekar jag haft turen att få uppleva, minns jag det inte alls som några val, inte ens i en inskränkt betydelse av begreppet val. Men när jag tänker efter så har jag de senaste åren valt bort kärleken. Det kanske är att göra en dygd av nödvändigheten, men jag har lagt ned alla tankar på en kärleksrelation.

Det har jag gjort för att jag är svartsjuk och svartsjuka vill man inte utsätta någon man älskar för. Kärleken är med andra ord omöjlig, men det är en annan, lång och skamfylld historia. Däremot läser jag gärna om kärlek, skön- och facklitteratur, och On Romantic Love verkar sällsynt spännande.

Skriv gärna och berätta vad du tycker om Broogards ståndpunkter och skriv gärna och berätta om bra böcker om kärlek – lyrik, noveller, romaner eller fackböcker.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Notiser, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s