Recension: ”Blood Will Out” av Walter Kirn

Blood Will Out pbk mech_r1.indd

Walter Kirn
Blood Will Out: The True Story of a Murder,
a Mystery, and a Masquerade
W.W. Norton

Vi har tidigare rekommenderat några true crime-böcker, det är en jättegenre i Amerika och omfattar allt från ren sensationalism till böcker som prisas för sin research och höga litterära kvalitet. På sätt och vis är det förvånande att inte genren blivit större i Sverige, istället är det vi som exporterar fiktivt våld till Amerika, ofta under varumärket Nordic noir.

Trots titeln är Blood Will Out inte alls särskilt blodig, men det är en av de mest uppmärksammade och hyllade true crime-böckerna det senaste året. Boken är självbiografisk och Walter Kirn, en etablerad journalist, börjar med att berätta om hur han ställer upp och skjutsar en delvis förlamad hund till en främling i New York. Han berättar också att han inte hade enbart oegennyttiga skäl att skjutsa hunden. Hundens nya ägare, mannen i New York, är nämligen en Rockefeller, Clark Rockefeller.

Det är i vilket fall vad Kirn tror, trots att han är en etablerad journalist, låter han sig luras under en längre tid av sociopaten Christian Karl Gerhartsreiter, som inte ens spelar rollen som Clark Rockefeller helt övertygande. Och boken handlar faktiskt lika mycket om hur Kirn kunde bli så lurad och vilka mekanismer som spelade in. Han är helt klart star struck och mycket imponerad över Clark Rockefellers förmögenhet, som inte existerar.

Dessutom är författaren Kirn på jakt efter nytt spännande material och den här sofistikerade Rockefeller-typen ljuger ihop de mest fantastiska historier. Han påstår att han sköter ett helt asiatiskt lands ekonomi, som en slags rådgivare. Han är involverad i rymdforskning. Till sina vänner räknar han Britney Spears, J D Salinger och George Lucas.

Men så kidnappar Clark Rockefeller sin dotter, rädd av mista vårdnaden efter en skilsmässa. Det visar sig då att Christian Karl Gerhartsreiter har spelat åtskilliga excentriska roller tidigare. Och det visar sig att han har gjort betydligt värre saker än så.

Blood Will Out är en ganska udda true crime-bok, faktum är att den till en början är riktigt humoristisk, varpå den blir mörkare och bitvis riktigt otäck. Boken är väldigt välskriven, men har en ibland överdrivet sirlig ton.

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s