Vackra bokomslag från 1800-talet belagda med pärlemor

motherofpearlbook11

(Library Company Conservation Dept.)

Paris Reviews blogg, en alltid lika pålitlig liten Wunderkammer, hittade vi en länk till Hyperallergic, en underbar artikel av Allison Meier om viktorianska bokomslag belagda med pärlemor, ett mode som vi hoppas kommer tillbaka:

”For a few years in the 19th century, books bound in covers glistening with mother-of-pearl were a gift-giving sensation. […] Mostly made in New York, papier-mâché books adorned with mother-of-pearl were part of a gift book fad, wherein a decorative tome of sentimental or religious poetry was bestowed upon a loved one, often around the winter holidays. The text was usually secondary to the gaudy cover, which was decorated to the extreme.”

Ola Wihlke

1 kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Notiser

Ett svar till “Vackra bokomslag från 1800-talet belagda med pärlemor

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s