Fotokonst: ”Penumbrae” av Juul Kraijer

ANNABIJNS

Juul Kraijer
Penumbrae
Kehrer Verlag

Jag ska erkänna att jag har låtit den holländske konstnären Juul Kraijers bok Penumbrae, en titel som passande nog betyder halvskugga, bli liggande ett tag. För det är tveklöst något ambivalent över hennes bilder, till vilka hon har anlitat modeller, som är vana vid djuren och avslappnat kan umgås med dem, de intar ju en central position i många av porträtten.

Jag har inte låtit boken ligga för att jag inte gillar den, jag har snarare känt att jag inte har vare sig det språk eller de teoretiska verktyg som behövs för att avkoda fotona.

Men boken har legat på skrivbordet vid datorn och jag har tittat lite i den då och då. De första gångerna jag tittade på fotona tyckte jag att de i första hand väckte obehag. Men ju mer jag tittade desto mindre obehag väckte bilderna och jag såg hela bilderna, inte bara de förment otäcka reptilerna och de andra djuren. Alla foton © Juul Kraijer

sculptuur brons

I en intervju med Lens Culture har Kraijer talat om sina inspirationskällor:

”As an artist, I am inspired by Surrealist photography featuring parts of the human body. I am equally inspired by fin-de-siècle medical photography and photographic documentation of séances. Some of the photos of Julia Margaret Cameron have deeply influenced me, as well.”

Men det intressantaste citatet tycker jag kommer i slutet av intervjun. Kraijer berättar att hon var intresserad av att kasta om den gängse hierarkin mellan människa och djur, och det tycker jag att hon lyckats med; det är djuren som innehar någon slags huvudroll, modellerna är avsminkade och klädda i kläder som smälter in i bakgrunden. Ormarna krälar runt på modellerna som om de vore statyer i en övervuxen trädgård.

sculptuur brons

Bilderna har tveklöst surrealistiska kvaliteter men, som det står i pressreleasen, så får modellernas lugn och stillhet associationerna att löpa till renässansen och dess porträttkonst. I pressreleasen finns också ett citat som är viktigt för att förstå Juul Krajers intentioner: ”Without being literal, I’m employing the Surrealist grammar of alienation; mirroring, fusing of disparate entities, animating an object, objectifying a human body part, or casting a dazzling web of shadows on it.”

1_Juul Kraijer_Untitled 2014

Först såg jag bara kvinnor med otäcka djur i ansiktet, men ju mer jag tittat på Juul Kraijers märkliga porträtt desto mer framstår de som konstverk, väldigt lyckade konstverk förankrade i historien och bärare av en speciell estetik, en estetik som jag nu förstår bättre, men som jag inte behöver förstå ännu bättre för att njuta av bilderna. Fotona i Penumbrae har ett arkaiskt och dunkelt drag, men deras ambivalenta skönhet går att uppfatta intuitivt. Det är en ganska tunn, men väldigt vacker bok.

Juul Kraijer, född i Holland 1970, har fokuserat på fotografi de senaste åren, men tidigare har teckning varit hennes huvudsakliga medium. Hennes verk har ställts ut världen över och de finns bland annat på MoMA, KIASMA, Museum Kunst Palast, Kupferstichkabinett Berlin och Museum Moderner Kunst.

Vi rekommenderar ett besök på Juul Kraijers hemsida

Ola Wihlke

Lämna en kommentar

Under Bokomslag bilder och foto, Recensioner

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s